Datum zveřejnění: 
17. 4. 2019

Popularizační projekt Science Café, který po republice připravuje pro veřejnost přednášky a diskuse na zajímavá odborná témata, pořádá dnes navečer dvě pozoruhodná setkání s odborníky. V Plzni, v kreativní zóně Depo 2015, se bude mluvit o světě podle termitů, tedy o tom, co všechno tento hmyz dokáže a jak funguje termití společenství. Vše vysvětlí biolog Jan Šobotník, přední světový specialista na termity.
Shodou okolností ve stejnou dobu, ale v Jindřichově Hradci, v Muzeu Jindřichohradecka, bude tématem rovněž sociální hmyz, ale obecněji. Zájemci se dozvědí, jak se formují jeho společenstva, zda by lidstvo bez sociálního hmyzu přežilo, kde všude jej najdeme... Objasní Petr Klimeš z Entomologického ústavu a Biologického centra Akademie věd.
Příští úterý, tedy 23. dubna, bude nabídka ještě bohatší. V Olomouci, v Coffee Library, se uskuteční přednáška o vylepšování člověka. Hostem bude Josef Kuře, přednosta Ústavu lékařské etiky Lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Návštěvníky provede od teoretických konceptů, které stály v pozadí myšlenky na vylepšování lidí, přes současné praktiky ve vylepšování člověka až po výhled do budoucna.
V Táboře, v klubu Divadla Oskara Nedbala, bude na řadě aktuální filozofická debata o etice pro autonomní, roboticky řízené automobily. Stojíme na prahu věku samořiditelných aut a musíme rozhodnout, jak se budou chovat. Vždyť v případech nevyhnutelné nehody mohou být auta postavena před rozhodování o životech lidí. Návštěvníci budou debatovat s Robinem Kopeckým, spoluzakladatelem Centra Karla Čapka pro výzkum hodnot ve vědě a technice. V Novém Strašecí, v kavárně Kaffka, bude o teorii relativity hovořit profesor Jiří Bičák z Ústavu teoretické fyziky Matematickofyzikální fakulty Univerzity Karlovy.
A v Kladně, v budově Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, bude o fenoménu českého trampingu a o tom, jak ovlivnil českou společnost, vyprávět Jan Krško, spoluautor nově vydané publikace Český tramping v časech formování a rozmachu. Příští středu, 24. dubna, v knihkupectví Fryč v Liberci bude profesor Tomáš Jungwirth z Fyzikálního ústavu Akademie věd popisovat, co to je spintronika a jak mění počítačové paměti.
V Kolíně se v tentýž den zájemci dozvědí od genealožky Blanky Lednické o tom, jak se sestavuje rodokmen a hledají předkové.       

Zdroj: 
Lidové noviny