Datum zveřejnění: 
16. 4. 2019

Ve slavné katedrále Notre-Dame vypukl v pondělí odpoledne mohutný požár. Na záběrech z Paříže byla vidět zkáza světoznámé stavby, mohutný dým a šlehající plameny. Hasiči se dlouho obávali nejhoršího, okolo půlnoci se ale podařilo plameny trochu zkrotit, v úterý dopoledne oznámili, že oheň zlikvidovali úplně. Škoda je přesto obrovská, Francie vyhlásí mezinárodní sbírku. Pomoc při obnově chrámu přislíbili významní ponikatelé, François-Henri Pinault nabídl ovšem 2,5 miliardy korun, stejná částka přišla i od šéfa energetické společnosti Total Patricka Pouyanného. Dvojnásobek pak slíbila přispět rodina Arnaultových a její koncern LVMH. Blesk Zprávy sledovaly situaci ONLINE.

Rozsáhlý požár nejslavnější katedrály zaměstnal naplno pařížské hasiče – na místě jich bylo až 400. V okolí Notre-Damu probíhala rozsáhlá evakuace, v důsledku požáru se zřítila jedna z věží a střecha. Také byl vážně zraněn jeden hasič.
Za ničivým požárem bude zřejmě nešťastná náhoda. Větší část cenných uměleckých a liturgických předmětů se podařilo zachránit. V bezpečí je například trnová koruna nebo roucho svatého Ludvíka, požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě. Osud mnoha dalších artefaktů je však stále neznámý.
Okolo půlnoci uvedl prezident Emmanuel Macron, že se snad povedlo zabránit celkovému zřícení. A oznámil vyhlášení mezinárodní sbírky. 
Katedrála je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury, leží na ostrově Île de la Cité na řece Seině. Patří k nejnavštěvovanějším památkám francouzské metropole.
Požár katedrály mohli hasit z vrtulníku, připustil český expert.

 

Zdroj: 
blesk.cz