Datum zveřejnění: 
16. 4. 2019

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
Nejvýkonnější počítač v Česku určený pro výzkum umělé inteligence představili vědci z pražské ČVUT. Nové zařízení stálo víc než 41 000 000 Kč. Expertům umožní pracovat s nebývale velkými objemy dat, trénovat algoritmy pro kybernetickou bezpečnost i s zefektivnění dopravy ve městech.

Martin TYBUREC, redaktor
Vytvořit umělou inteligenci, která vyřeší plánování jízdních řádů. Navrhne optimální rozmístění nabíječek elektromobilů. Anebo naplánuje trasy taxíků, aby doprava byla co nejplynulejší. I to jsou úlohy pro experty z Výzkumného centra informatiky při ČVUT.

Michal JAKOB, vedoucí skupiny Al for Transport and Mobility
V Praze máme více než 1 000 000 lidí, stovky tisíc vozidel, takže k tomu, abychom dokázali s takovýmhle složitým systémem dělat nějaké operace, pouštět na ně ty algoritmy, tak potřebujeme velký výpočetní výkon.

Martin TYBUREC, redaktor
A právě ten teď poskytnou stovky tisíc jader, především grafických procesorů, které tvoří nejvýkonnější tuzemský superpočítač navržený na míru pro výzkum umělé inteligence.

Martin SAMEK, ředitel ICT, FEL ČVUT
Výkon tohohle zařízení je 6 petaFLOPSů, což je řádově desettisíckrát stotisíckrát, možná i milionkrát víc, než maj vlastně běžní uživatelé.

Michal PĚCHOUČEK, vedoucí Výzkumného centra informatiky ČVUT
/nesrozumitelné/ strojového učení se pracuje s velkým množstvím trénovacích příkladů, a díky té velké škále dát se dokáže vytrénovat algoritmus umělé inteligence, který je velmi přesný škálu od.

Martin TYBUREC, redaktor
Složité bylo už jenom to, vměstnat superpočítač sem – do suterénu historické budovy ze začátku století. Další problém je kapacita elektrické sítě tady v centru Prahy, cluster může mít při plném vytížení příkon mnoha desítek kilowatt.

Martin SAMEK, ředitel ICT, FEL ČVUT
By se mohlo stát, že nedostaneme tady v centru Prahy na Karlově náměstí vlastně dostatečný elektrický příkon. Ta předpokládaná špičková spotřeba clusterů plastů mohla jít až někam ke 100 kW.

Martin TYBUREC, redaktor
Do této budovy se tak musely mimo jiné zavést i nové přívody a rozvaděče. Martin Tyburec, Česká televize.

Zdroj: 
ČT 1