Datum zveřejnění: 
12. 4. 2019

Jatka78 chystají od 19. května obnovenou premiéru hry Nesnesitelná tekutost bytí režiséra Víta Neznala. Inscenace se odehrává v obrovském akváriu, které se postupně plní 12 tisíci litry vody.
Představení připravil Nezval v koprodukci s festivalem Letní Letná a prostorem Jatka78. Podílela se na něm také choreografka Dora Sulženko Hoštová. V sólové roli se představí mladá herečka a tanečnice Kateřina Dvořáková.
Scéně dominuje akvárium o rozměrech 2,7 x 2,7 x 2,7 metru, jehož konstrukce je výsledkem spolupráce se s t a t i k y, s k l á ř i i vodohospodáři z fakulty stavební ČVUT. Několikaleté přípravy inscenace zahrnovaly také náročné zkoušení v bazénech s profesionálními akvabelami.
"Nesnesitelná tekutost bytí je příběhem člověka, který se snaží vyrovnat s nejistotou dnešního světa i svojí vlastní, předvídat nepředvídatelné a připravit se na to, že navzdory předpovědi může zítra pršet," říká o projektu Vít Neznal a dodává: "Chtěl jsem v Česku vytvořit představení po vzoru toho, co jsem viděl ve světě – s dominantní scénografií, která vše předurčuje."
Podle Neznala ale nejde o tradiční představení. "Jeho výpověď jde totiž i díky fyzické blízkosti obrovského množství vody trochu jinou cestou," uzavírá Neznal.
Představení Nesnesitelná tekutost bytí se bude v prostoru Skleněnky vedle Jatek78 hrát od 19. května do 7. června pouze desetkrát, kapacita hlediště je omezena. Více info na Jatka78.cz.
Vstupenky za 250 a 350 korun jsou již k dostání na předprodejní síti.

Zdroj: 
Metro