Datum zveřejnění: 
12. 4. 2019

Ministerstvo kultury včera znovu prohlásilo obchodní dům Kotva za kulturní památku. Rozhodnutí nabude právní moci, pokud nikdo nepodá rozklad, asi za měsíc.
Ministerstvo rovněž brzy rozhodne, zda se kulturní památkou stane budova Nové scény Národního divadla. Zabývá se i podnětem na prohlášení urologické kliniky v Praze na Karlově, která pochází také z druhé poloviny 20. století památkou. Úřad obdržel rovněž návrh na prohlášení za památku další stavby z poválečné doby, bývalého sídla Mezinárodního svazu studentstva v Pařížské ulici. Tam ale řízení nezahájil, podnět vyhodnotil jako nedůvodný. Včera to sdělila mluvčí ministerstva Martha Häckl.

Vynikající stavby brutalismu

Podněty na prohlášení Nové scény a dalších domů vzniklých při dostavbě ND, sídla svazu studentstva a urologické kliniky, podali před více než půl rokem historikové architektury z ČVUT Klára Brůhová a Petr Vorlík.
Všechny tyto stavby považují za vynikající reprezentanty brutalistické architektury na českém území. Hromadným podáním návrhu navíc chtějí upozornit na prohlašování staveb za nemovité kulturní památky, které podle nich není dostatečně efektivní.       
 

Zdroj: 
Právo