Datum zveřejnění: 
9. 4. 2019

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉ UNIE MĚNÍ OD ZÁŘÍ 2017 METODIKU MĚŘENÍ EMISÍ OSOBNÍCH A LEHKÝCH UŽITKOVÝCH VOZIDEL. MĚŘENÍ V LABORATOŘÍCH JIŽ NESTAČÍ. NOVÉ NAŘÍZENÍ EU Č. 1151/2017 JI POVINNĚ ROZŠIŘUJE O MĚŘENÍ ŠKODLIVIN V REÁLNÉM PROVOZU

Výsledky měření se budou promítat do podmínek homologace nových vozidel. Emisní laboratoř Centra vozidel udržitelné mobility Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde se na vybavení technologií podílela i společnost TÜV SÜD Czech, je na změny připravena.
Homologační emisní testy se obvykle odehrávají v laboratořích za přesně definovaných podmínek. Výhodou je přesnost a opakovatelnost měření. Chybějí však informace o chování motoru při skutečném provozu a jeho reálné emisní stopě v průběhu životního cyklu. Zkouška měření emisí za provozu proto monitoruje stav emisí u motorů v běžném silničním provozu. V současné době můžete v okolí Roztok u Prahy potkávat vozidla s objemným nákladem – přenosným systémem pro měření emisí (PEMS), nainstalovaným na tažném zařízení. Silničními testy Real Driving Emissions (RDE) se zkoumá, zda předepsané limity pro oxidy dusíku (NOx) a pevné částice (PM) nejsou překračovány ani při jízdě na silnici. Testy RDE pokrývají široké spektrum legislativně definovaných přípustných provozních podmínek.

JAK SE MĚŘÍ EMISE V PROVOZU

Součástí systému PEMS je GPS modul a senzor pro měření atmosférických podmínek, připevněných na střeše vozidla. Počítač a samostatná napájecí baterie pro sběr dat z měřicích prvků a snímačů jsou umístěny v zavazadlovém prostoru vozidla. Srdcem zařízení je analyzátor výfukových plynů s průtokoměrem výfukových plynů, který umožňuje spočítat výsledné emise. Před testovací jízdou je měřicí zařízení samozřejmě těsně napojeno na výfukové potrubí vozidla. PEMS se poté uvede do pohotovostního režimu a zkontroluje zobrazované údaje (GPS signál, OBD komunikace s vozidlem, atmosférické podmínky, hodnota průtoku výfukových plynů a koncentrace měřených plynných složek).
Každé testovací jízdě předchází kalibrace analyzátorů v PEMS a po ní tzv. validační jízda ve válcové zkušebně. Ta prokáže správnost funkce a shodu v přesnosti měřených veličin porovnáním s výsledky ze stacionárního emisního zařízení v laboratoři. Před zkušební jízdou se vozidlo musí stabilizovat v kondiciačním prostoru s vypnutým motorem při teplotě přibližně 23 °C. Před samotnou jízdou RDE se znovu provede kontrola upevnění a funkce všech systémů.
Dílčím získaným datovým výstupem je závislost produkce CO2 a ostatních měřených škodlivin (CO, NO, NO2) na rychlosti vozidla a dalších jízdních podmínkách. Celkovým výsledkem je pak soubor dat o škodlivinách, které vypovídají o emisním chování vozidla ve skutečných jízdních podmínkách. V případě, že výsledky vyhovují, jsou jedním z podkladů pro homologaci vozu z hlediska emisí škodlivin. V případě nevyhovujících výsledků i při platné jízdě RDE se emisní zkouška v provozu musí opakovat, třeba i pětkrát, aby bylo možné odpovědně rozhodnout o správnosti nastavení vozidla z hlediska emisní strategie řízení motoru a jeho funkce. Výsledky měření emisí v reálném provozu jsou důležité pro proces homologace, ale stále častěji se budou uplatňovat i v kritériích pro výběrová řízení při nákupu flotily vozidel nebo nových autobusů.

1 Počítač (tzv. System Control) pro sběr dat z jednotlivých měřicích prvků a snímačů je umístěn v zavazadlovém prostoru vozidla. Nezbytností je jeho spolehlivé upevnění a organizace jednotlivých kabelových svazků a hadic.
Uvnitř zavazadelníku se nachází také samostatný napájecí zdroj (baterie typu Li-Ion), který musí zajišťovat napájení PEMS a řídicího počítače po celou dobu trvání zkušební jízdy (2 hodiny). Měřicí přístroje nesmějí být napájeny z akumulátoru vozidla, aby nedocházelo k přídavnému zatěžování motoru a tím ovlivnění výsledků zkoušky.
2 Srdcem celého zařízení je analyzátor výfukových plynů, který se upevňuje nejčastěji na tažné zařízení vozidla. Součástí analyzátorů je průtokoměr výfukových plynů, díky kterému je možné spočítat výsledné emise. Pro snazší manipulaci se k tomuto účelu využívá transportní vozík vlastní konstrukce. Samotný PEMS dosahuje hmotnosti cca 45 kg.
3 Zcela zásadní je kvalitní (tj. těsné) spojení výfukového potrubí vozidla s měřicím zařízením, aby nedocházelo k přisávání okolního vzduchu nebo naopak nezachytávání výfukových spalin. K tomuto účelu se využívá kombinace svařenců z nerezových trubek a kolen připojených odolnými silikonovými hadicemi. Neméně důležité je však i pevné sevření upevňovacího prvku PEMS na tažném zařízení vozidla.
4 Po instalaci všech prvků PEMS musí proběhnout uvedení do pohotovostního režimu a kontrola zobrazovaných údajů (GPS signál, OBD komunikace s vozidlem, atmosférické podmínky, hodnota průtoku výfukových plynů a koncentrace měřených plynných složek).
5 Před samotnou jízdou RDE se znovu provede kontrola upevnění a funkce všech systémů. Teprve nyní je vozidlo způsobilé k provedení emisního testu.
Testovací jízda se provádí za běžného provozu na veřejných pozemních komunikacích při dodržování pravidel silničního provozu. Řidič při tom smí používat navigaci s předvolenou a dříve vytipovanou (ověřenou) trasou jízdy.
6 Automobil, zařízení PEMS, emise i technici vyrážejí do provozu. První část zkoušky probíhá v městském provozu (definován rychlostí vozidla nižší než 60 km/h), která musí být dlouhá nejméně 16 km a tvořit 29–44 % z celkově ujeté trasy.
7 Následuje úsek mimo město (definován rychlostním intervalem 60–90 km/h); tato část, opět s minimální délkou 16 km, musí tvořit 23–43 % z celkové ujeté vzdálenosti.
8 Třetí částí je jízda po dálnici (rychlost vozidla vyšší než 90 km/h). Délka této trasy musí činit nejméně 16 km a tvořit 23–43 % z celkové vzdálenosti.
Po dobu nejméně pěti minut se vozidlo musí pohybovat rychlostí vyšší než 100 km/h. Platí, že rychlost vozidla se řídí místními rychlostními omezeními, resp.
podmínkami okolního provozu.
9 Po návratu k emisní laboratoři dojde k ukončení záznamu dat a jejich uložení. Následuje zpracování dat, při kterém mohou nastat různé situace: v případě vyhovujících kritérií je při použití automatizovaného výpočtu zpracování rychlé, ale mohou nastat situace, kdy je nutné aplikovat různé korekce a manuální výpočty; v takovém případě může trvat vyhodnocení včetně kontroly celý den.      

Zdroj: 
Technický týdeník