Datum zveřejnění: 
9. 4. 2019

Škola by měla nabízet výuku v bakalářských programech v oblasti civilního letectví. „Projekt vnímáme jako smysluplný. Trendem ve světě je rozvoj letecké dopravy, takže opodstatnění má,“ komentoval podpis smlouvy děkan Pavel Hrubeš.

Navíc má podle něj Česko tradici ve vzdělávání letců, je tedy na co navazovat. „Potřeba pilotů v celém světě vzrůstá. Takže buď školu otevřeme my, nebo se této iniciativy chopí někdo jiný“ řekl děkan fakulty.

Kraj chce bezprostředně po podpisu smlouvy začít naplňovat její znění. „Prvním krokem bude ustavení společné pracovní skupiny zástupců kraje, ČVUT a dalších subjektů. Ta by se poprvé měla sejít do měsíce,“ popsala úkoly pro nejbližší období hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Jedním z prvních úkolů bude zajistit škole potřebné zázemí. „Ve hře je využití stávajících budov i výstavba zcela nového kampusu,“ naznačila hejtmanka. Vše je podle ní nutné detailně připravit. „Abychom mohli přijít s tím, že projekt je smysluplný a naplněný studenty,“ vysvětlila.

ČVUT v současnosti vzdělává více než 300 studentů v bakalářských oborech letecká doprava a profesionální pilot. Studenti pocházejí z České republiky i ze zahraničí. „Mezinárodní vzdělávání v anglickém jazyce do Karlovarského kraje patří. Na cizince jste zvyklí,“ podotkl Peter Vittek, zástupce vedoucího ústavu letecké dopravy dopravní fakulty ČVUT.

Krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč vnímá vznik pobočky dopravní fakulty v regionu i jako šanci pro střední školy. Návaznost vidí například u střední vojenské školy, která bude rovněž vyučovat letecké obory. „Od vysoké školy si také slibuji, že přitáhne mladé lidi do Karlovarského kraje,“ řekl Bradáč.

Kraj získá vysokou školu, ČVUT zase silné pracoviště

Představitelé ČVUT se ovšem nevyhnuli ani kontroverzní otázce působení letecké školy F Air v Karlových Varech (podrobněji v článku Odpůrci pilotní školy F Air se nevzdávají, chtějí další jednání).

Fakt, že by nad lázeňskım městem létala školní letadla, se nelíbí lidem z obcí v bezprostředním okolí mezinárodního letiště ani například karlovarským hoteliérům.

„S touto firmou máme dobré zkušenosti. Smlouvu s leteckou školou mít musíme, aby výuka probíhala v souladu s potřebami. Samozřejmě jsem ale zaznamenal všechny výhrady,“ řekl ke spornému bodu Peter Vittek.

F Air poskytuje výcvik pilotů v oboru profesionální pilot. „Je to část studia, kterou nejsme jako škola schopni poskytnout. Ostatní obory na ni vázané nejsou. Doufám ale, že časem lidé v regionu zjistí, že F Air je korektní firma,“ doplnil děkan Hrubeš.

„Zatím jsme u prvního kroku. Když jej zvládneme, nevidím důvod, proč nehledat další možné formy spolupráce,“ řekla hejtmanka. Na řadu by tak podle ní mohlo přijít i otevření pracoviště fakulty biomedicíny ČVUT, která vyučuje i fyzioterapii. Další spolupráci nevylučuje ani sama ČVUT.

„Zájem máme. Pobočka dopravní fakulty je oboustranným vítězstvím. Karlovarský kraj bude mít veřejnou vysokou školu a ČVUT díky tomu získá silné pracoviště,“ vyjádřil se k další možné spolupráci děkan fakulty Pavel Hrubeš.

Zdroj: 
24zpravy.com