Datum zveřejnění: 
5. 4. 2019

Dne 21. března 2019 proběhlo v Praze 1. řádné plenární zasedání AICZECHIA – celonárodní iniciativy pro umělou inteligenci, která byla ustavena dne 16. ledna 2019. AICZECHIA je otevřená platforma reprezentovaná 39 představiteli uznávaných českých akademických pracovišť a týmů. Jejím cílem je stát se respektovanou národní platformou pro spolupráci českých pracovišť a týmů působících v oblasti umělé inteligence bez ohledu na hranice vědních disciplín a rozvojem umělé inteligence podporovat a naplňovat Národní inovační strategii.

„Výzkum, vývoj a humanitně orientovaná aplikace umělé inteligence je zcela určující pro bezpečnost a ekonomický rozvoj České republiky a Evropy. AICZECHIA je v tomto ohledu důležitým katalyzátorem“, říká úřadující vedoucí iniciativy AICZECHIA prof. Vladimír Mařík z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze.

AICZECHIA je též partnerem MPO ČR při přípravě Akčního plánu ČR pro umělou inteligenci. Podle dat zpracovaných AICZECHIA je v ČR zapojeno v akademickém výzkumu umělé inteligence téměř 900 odborníků a provozní výdaje dosáhly v této oblasti jen v roce 2018 přes 900 mil. Kč. „Potenciál ČR pro rozvoj umělé inteligence je nesmírný. V rámci AICZECHIA, díky otevřené spolupráci nejlepších českých týmů a pracovišť napříč rozmanitými disciplínami umělé inteligence se stáváme důležitým hráčem v EU“, dodává prof. Václav Snášel, rektor VŠB – TU Ostrava a člen řídícího výboru AICZECHIA.

Dokázali se dohodnout

Prof. Mařík se na tiskové konferenci dotkl i otázky financování. Sdělil, že je lepší spojit síly do jednoho velkého projektu, než aby si jednotlivé fakulty a katedry „uždibovaly“ po malých částkách. Spojením více univerzit navíc dává i vyšší znalostní potenciál, protože AI má více rozměrů.

Cíle AICZECHIA a České republiky

Cíle AICZECHIA jsou plně v souladu s cíli pan-evropských sítí pro umělou inteligenci – CLAIRE a ELLIS. Pro podporu AICZECHIA a dalších komunit umělé inteligence ve střední a východní Evropě vznikla na CIIRC ČVUT kancelář CLAIRE. Po ústředí v Haagu (Nizozemí), kancelářích Oslu (Norsko), Římě (Itálie) a Saarbrückenu (Německo) je pražská kancelář teprve pátým styčným místem této přední evropské sítě excelence. Toto přímé napojení na nejsilnější evropskou síť výzkumu v oblasti umělé inteligence je pro ČR skvělou příležitostí, jak se stát jedním z pilířů plánovaného celoevropského centra excelence pro umělou inteligenci.

Česká republika má ohledně AI tři hlavní cíle:

Evropské centrum excelence
Získat digital Innovation hub (splněno)
Získat experimentální testovací pracoviště evropské úrovně

Každý stát si má říci, co preferuje, protože EU bude jednotlivá centra koordinovat, jelikož každý členský stát má jiné cíle. Česká republika je nejprůmyslovější zemí EU a očekává největší přínosy v následujících oblastech:

Průmyslová výroba
Oblast rozpoznávání řeči
Human-centric area pro propojení člověka se strojem
Kybernetická bezpečnost

Profesor Mařík zároveň na tiskové konferenci zdůraznil, že v AI jsou nejdále Spojené státy a Čína. Rozdíl mezi nimi je v tom, že zatímco v USA nejsou aktivity v oblasti AI koordinované, v Číně je výzkum a vývoj AI státem přísně centrálně řízen.

 

Autor: 
Richard Jan Voigts
Zdroj: 
itbiz.cz