Datum zveřejnění: 
4. 4. 2019

Technická správa komunikací (TSK) plánuje rekonstrukci Palackého mostu a k tomu potřebuje znát detailní stav. Most se stavěl v roce 1876, za II. světové války byl poškozen a v 50. letech rozšířen. Sochy na jeho předprsních skončily na Vyšehradě. (Video na FB: časopis Naše Praha - Koukněte jak to vypadalo nad vodou, díky TSK, firmě Inset a potápěčům i pod vodou).

Potápěči zkoumali dno Vltavy kolem pilířů mostu, kde je štěrkový zásyp, který má ochránit  pilíře před rychlou vodou. Podle ředitele TSK Petra Smolky na mostě pracovalo během března a dubna několik potápěčských jednotek. Palackého most je ale zkoumán už od začátku roku. Společnost Inset, která je na podobné práce specializovaná umístili na mostě například tepelná čidla. Je nutné zjistit, jak most při výkyvech teplot pracuje. Rozdíly jsou veliké, blíží se během roku až stovce stupňů.

Firma Inset bude ještě provádět vrty a to přes pilíře mostu. „Některé vrty budou dlouhé kolem  30 metrů,“ uvedl Ludvík Hegrlík z firmy Inset. „Jen deset metrů je to k hladině Vltavy, dalších dejme tomu deset k základům, ale my se musíme dostat až na skálu. Palackého most je na rozdíl od mostu Legií a Hlávkova mostu, které Inset také diagnostikuje, je postaven na štěrkovém podkladu, zřejmě na dubových roštech.“

S pomocí geodetických bodů monitoruje společnost Inset i  rozpínání mostu postaveného ze tří druhů kamen. Jde o setiny milimetrů, ale v délce mostu to může být znát.  Definitivní výsledky diagnostiky mostu zpracuje, stejně jako u dalších vltavských mostů Kloknerův ústav ČVUT. Oprava by mohla tak začít v roce 2021 nebo 2022.

Palackého most je také památkově chráněn. Památkáři  například rozhodují, zda lez umístit sondy a na která místa. Navíc proběhnou, podobně jako na dalších mostech, zátěžové zkoušky, TSK je chystá na květen a červen. Omezí to jak tramvajovou tak automobilovou dopravu. Termíny  Naše Praha upřesní. Diagnostika a dopravní omezení čekají i Barrandovský most a Lanový most na Jižní spojce.

Autor: 
Ivan Kuptík
Zdroj: 
nasepraha10.cz