Datum zveřejnění: 
4. 4. 2019

Architektura venkova s podtitulem Tradiční hodnoty a současnost byl název akce, která se uskutečnila 29. března v moderních prostorách showroomu společnosti Servisbal Obaly v Dobrušce. Venkov zastupovala Vesnice Královéhradeckého kraje 2017 – obec Přepychy.

Na úvod se účastníci pomocí krátkého obrazového dokumentu seznámili s obcí Přepychy jako takovou. Obrazové informace byla připravena doplnit starostka Zdeňka Seidelová. 

A pak už studenti Fakulty architektury na ČVUT v Praze pod vedení Ing. arch. Josefa Mádra a odborného asistenta Ing. arch. Štěpána Tomše prezentovali své návrhy na nová architektonická řešení vybraných lokalit v této obci, a to buď osobně, nebo prostřednictvím předtočených spotů. 

Účastníci setkání, uspořádaného spolkem Abakus v rámci projektu Kultura – její tradice a současnost v Rodném kraji Františka Kupky, se seznámili se studentskými návrhy Obecního domu s tělocvičnou, Sportovní haly s kavárnou, Obecního domu v Přepychách nebo Haly s hospodou.   

Jeden z návrhů se také zaobíral znovuobjevením centra vesnice, umístěním základní vybavenosti a dokomponováním okolního prostranství. V prostoru stávajícího antukového hřiště byla navržena nová náves, jejímž středobodem se stala budova obecního úřadu. Student navrhl obnovení rybníka, který je v této lokalitě historicky dokumentován, a vznik vesnického dvora s prostorem pro místní spolky i zpracování ovoce. Došlo by i k rozšíření areálu školy, obnovení sadu, vzniku nového hřiště.

Nedílnou součástí akce byla výstava prací studentů na téma Přepychy.

Průběh zajímavé besedy byl přenášen on-line a sdílen přes internet. Vysílání se realizovalo ve spolupráci se SPŠel·it Dobruška a Agentury Naša TV při ZUŠ Police nad Metují. 

Autor: 
Dana Ehlová
Zdroj: 
novinky.cz