Datum zveřejnění: 
4. 4. 2019

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor      

Vynález, který propojil domácnosti i celé kontinenty a umožnil vznik informační společnosti, to je optické vlákno. Čeští vědci se ho snaží vylepšovat přesně 40 let a Prahu teď navštívil jeden z průkopníků v oboru Erich Spitz. Rodák z Brna dokázal, že světlo ve vláknu může přenášet informace.

Martin TYBUREC, redaktor
Osmaosmdesátiletý Erich Spitz přežil pobyt v Terezíně. V roce 1956 emigroval, ve Francii pak v šedesátých letech jako jeden z prvních zkoumal praktická využití optických vláken.

Erich SPITZ, průkopník využití optických vláken
Jsme chtěli udělat kabel, kde nebyl kov. Věděli jsme, že to bude fungovat, když budeme mít technologii, jak to udělat.

Martin TYBUREC, redaktor
Jako první například vyrobil jednomodové optické vlákno pro přenos informací. Za vědecký přínos získal francouzský Řád čestné legie i čestný doktorát ČVUT. Pomohl totiž najít využití pro vynález, který teď propojuje celý svět. Optická vlákna jsou dnes prakticky všude, kudy tečou velká data. Světlo je oproti kovovým vodičům schopné data přenášet na větší vzdálenost a větší rychlostí. Navíc je odolné vůči elektromagnetickému rušení. Letos je to taky přesně 40 let, co optická vlákna studují vědci v Akademii věd. Takhle vypadá polotovar pro výrobu běžných optických vláken. Z takhle dlouhé takzvané preformy je možné vytáhnout asi kilometr 100× tenčího vlákna. Čeští vědci se například snaží změnit tvar těchto preforem, aby pak vytvořili zcela nové typy optických vláken. Soustředí se hlavně na vlákna pro takzvané vláknové lasery. Ty mohou mít i jiné využití, než je přenos dat.

Pavel HONZÁTKO, zástupce ředitele Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR
Umožňuje přeměnit záření o nízké kvalitě pocházející z čerpacích laserových diod na záření o vysoké kvalitně. Může sloužit například k řezání.

Martin TYBUREC, redaktor
A takto třeba řeže thuliový vlaknový laser, na jehož vývoji se podíleli výzkumníci z Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd. Martin Tyburec, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1