Datum zveřejnění: 
3. 4. 2019

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
Z Devadesátky je to téměř všechno až na zásadní informaci, že tuzemští vědci získali jednu a čtvrt miliardy korun na vývoj technologií pro takzvané chytré továrny. V evropském projektu zvítězila společná přihláška Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT a centra při brněnském VUT a dvou dalších partnerů z Německa. Dohromady vybudují výzkumné a inovační centrum pokročilé průmyslové produkce. Centrum, kde budou v rámci Evropské unie vytvářet technologie pro čtvrtou průmyslovou revoluci.

Ondřej VELEK, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, ČVUT
To by se vlastně mělo stát základem distribuované flexibilní továrny budoucnosti.

redaktor
Co to je distribuovaná flexibilní továrna? My za námi vidíme takzvaný /nesrozumitelné/, někdy se to také nazývá chytrá továrna. Co ten koncept vlastně znamená, jak se liší od dnešních továren, protože i dnes v továrnách je spousta automatizace a robotů.

Ondřej VELEK, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, ČVUT
Určitě ano. Sám jste řekl, přidal slovo chytré, takže  řeknu chytrá flexibilní a distribuovaná. Flexibilní továrna znamená, aby se vyrábělo v obrovských sériích, výrobní linky jsou nastavené tak, aby dokázaly za co nejvyšší cenu vyrobit statisícové zakázky. Ale naše představa je, že na jedné lince by měly být stroje, které dokáží dělat různé množství operací. Továrna by měla být schopna vyrábět na jedné lince relativně velký počet různých výrobků, které se mohou hodně lišit. V jedné továrně budou moci vyrábět různé výrobky, které vypadají odlišně.

redaktor
Můžeme to zjednodušit tak, že v pondělí budeme vyrábět jeden druh zboží, v úterý jiný druh? Je továrna flexibilní, takže se umí přizpůsobit potřebám trhu a zákazníků?

Ondřej VELEK, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, ČVUT
Náš cíl je mnohem vyšší. Ne aby v pondělí vyráběla jiný výrobek než v úterý. Cíl je, aby vlastně i v jednu chvíli byla schopna vyrábět různé výrobky, protože na té výrobní lince jsou různé stroje, každý stroj umí udělat nějakou operaci. Někdy se stane, že třeba dva různé stroje umí udělat stejnou operaci, ale každý umí udělat třeba jinou přesností, s jinou rychlostí, takže naše představa je, že na té univerzální flexibilní lince vlastně v jednu chvíli můžou vznikat různé výrobky.

redaktor
Získali jste v tuto chvíli 50 milionů euro. To je veliké množství peněz. Co je potřeba v konceptu, který jste představil, za tyto peníze doladit?

Ondřej VELEK, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, ČVUT
Velká část prostředků bude tvořit investice, které pomohou dobudovat testování. Jednak těchto prostorách, potom také v Brně nebo v Německu. Hlavním cílem projektu je naučit různé stroje mezi sebou komunikovat, přizpůsobovat výrobě, dodat jim umělou inteligenci, aby se dokázala přizpůsobovat automaticky. Cílem je dát flexibilitu a inteligenci.

redaktor
Dokázal byste vymyslet nějaký příběh konkrétního produktu? Od toho, kdy zákazníka napadne, že by něco potřeboval až po ten finální produkt? S využitím chytrých továren?

Ondřej VELEK, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, ČVUT
Řeknu příklad, který mám rád. Možná to není úplně o průmyslové výrobě, ale příkladem je nákupu bot. Každý máme jinou velikost. Představme si, že na náš požadavek si můžeme třeba vyfotit na mobil celou nohu a zjistit přesné rozměry. Tím vznikne bota, která perfektně padne, jakoby to byla ruční výroba. Současně budu schopný navrhnout vlastnosti boty, k jakému účelu ji budu používat. Sílu podrážky podle toho, co kde budu botu používat, estetické vlastnosti. Pokud budu mít brýle na rozšířenou realitu, mohu se podívat na botu, jak bude vypadat a výsledky ještě upravit. Tímto se potom vyrobí výsledek podle mých představ a já budu spokojený. Mě jako zákazníka v tu chvíli nezajímá, kde se bota vyrobí. Dnes se obvykle série vyrábí tam, kde je nejnižší cena pracovní síly. Pokud budou továrny distribuované, tak důležité bude nejekonomičtější řešení, takže buď nejblíž ke mně nebo na místě, kde se výrobek vyrobí nejlevněji. Boty si prohlédnu, vyzkouším, elektronicky zaplatím a druhý den je budu mít doručené. Třeba nějakým dronem.

redaktor
Co vás čeká bezprostředně, když jste se včera dozvěděli, že jste získali prostředky, tu podporu společně s partnery v Německu a v Brně. Co vás teď čeká jako první věc?

Ondřej VELEK, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, ČVUT
Včera jsme prožívali obrovskou radost. Čekali jsme na výsledek. Teď nás čeká smlouva. Budeme mít zhruba jeden měsíc, do kdy musíme dopracovat všechny detaily. Musíme uzavřít smlouvu ve všech detailech. Začneme hned příští týden, kdy začneme s plánem. Během jednoho měsíce by měla být smlouva uzavřena.

redaktor
Získání projektů byla dlouhodobá záležitost. Neobešla se bez problémů. Jedním z těch problémů bylo, že požadavek bylo, aby centrum bylo nezávislé autonomní třeba na vedení vysoké školy ČVUT. Jak to je vyřešeno, aby byly spokojené všechny strany?

Ondřej VELEK, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, ČVUT
Oproti původnímu jednomu řediteli, byly dva. Systém dobře funguje. Součástí dohod bylo, že projekt bude mít jistou formu závislosti. Jsme samozřejmě součástí univerzity. Nechceme si vytvořit jeden český projekt. Chceme, aby tady skutečně vzniklo centrum, které bude sloužit celé Evropě. Předpokladem je, že Evropa do něj bude investovat mnohem více než 50 milionů euro. To by měl být pouze začátek. Náš cíl je vyšší. Chceme, aby tady vzniklo jedno z nejdůležitějších center, jako je Evropská centrální banka. V jistých mezích chceme, aby tady bylo něco, co bude sloužit celé Evropě a financované to bude evropskými penězi. Evropská unie chce mít jistotu, že tady bude jistá forma nezávislosti.      

Zdroj: 
ČT 24