Datum zveřejnění: 
3. 4. 2019

V Česku vznikne evropské výzkumné centrum pro využití umělé inteligence v moderním průmyslu. Povede ho Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického v Praze (CIIRC ČVUT) společně se Středoevropským technologickým institutem Vysokého učení technického v Brně (CEITEC VUT). O podpoře projektu s názvem RICAIP nyní rozhodla Evropská unie. Půjde na něj 50 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun) a bude trvat šest let. ČTK to dnes řekl vědecký ředitel CIIRC Vladimír Mařík, který projekt vede.

 projektu RICAIP má vzniknout výzkumné centrum, které umožní virtuální propojení různých laboratoří pro inteligentní výrobu v Evropě. "Centrum založíme velmi brzo, ale musíme ho pak rozchodit do evropských rozměrů," uvedl Mařík. "Cílem je za šest let mít fungující centrum, kde si může kdokoli v Evropě nebo ve světě nechat vyvinout experimentálně robotizovanou výrobní linku," vysvětlil.

Úspěch projektu v žádosti o podporu z EU uvítal premiér Andrej Babiš (ANO). "Česká republika tak právě dostala unikátní šanci udávat směr průmyslu budoucnosti," uvedl na twitteru.

Evropská unie podpoří projekt 15 miliony eur z celkových 50 milionů eur. O její dotaci se podle Maříka ucházelo asi 200 projektů a peníze získala nakonec přibližně desítka z nich. Rozhodnutím EU bylo podle Maříka podmíněno uvolnění peněz z dalších zdrojů, které také přislíbily peníze. Zhruba 30 milionů eur tak půjde z evropských strukturálních fondů. Další peníze dají v různých programech česká a německá vláda. Zhruba po čtyřech letech by pak měl podle Maříka projekt začít na svůj provoz také sám vydělávat.

Vedle institutů CIIRC a CEITEC se na projektu budou podílet také Německé centrum pro umělou inteligenci a Centrum pro mechatroniku a automatizovanou techniku v Saarbrückenu. Vysoké učení technické v Brně získá na projekt 300 milionů korun, na ČVUT v Praze půjde 950 milionů korun, řekl Mařík. Zájem o spolupráci s budoucím centrem podle něj už vyslovili například Nizozemci nebo Korejci.

Zdroj: 
euroskop.cz