Datum zveřejnění: 
3. 4. 2019

Na noc z této soboty na neděli se těší odborníci na družicovou navigaci z katedry radioelektroniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. O sobotní půlnoci (podle světového času) totiž nastane takzvaný rollover neboli přetečení čítače týdnů družicového navigačního systému GPS. A teoreticky hrozí podobný zmatek, jaký se čekal u počítačů při vstupu do roku 2000.
V signálu, který družice systému GPS vysílají na Zemi, je totiž obsažený i desetibitový čítač počtu týdnů. Vždy po 1024 týdnech (necelých dvaceti letech) ale "přeteče" a změní se opět na nulu, což může některé přístroje zmást. Minule, v roce 1999, k takové situaci došlo, ale vzhledem k tehdejšímu menšímu rozšíření přijímačů nevznikly žádné velké potíže. Americký úřad pro vnitřní bezpečnost i Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) však nyní vydaly varování.
Vědci z ČVUT vybrané přístroje testovali a veřejnost uklidňují: může se stát, že některé navigační přístroje začnou ukazovat posun času o dvacet či čtyřicet let zpátky, ale zachována by měla být jejich schopnost určovat polohu uživatele.
Přesný čas GPS slouží také k synchronizaci platebních operací, vysílačů televizního vysílání, signálu mobilních operátorů či vědeckých experimentů. Odborníci z ČVUT však hodnotí, že v těchto oborech výrobci přístroje dostatečně zajistili.       

Zdroj: 
Lidové noviny