Datum zveřejnění: 
1. 4. 2019

Petr Franta je vynikající kreslíř, designer, konstruktér. Působí v Čechách, mnoho let pracoval v Kanadě a v USA, kde inicioval a spoluvytvářel řadu významných projektů a urbanistických koncepcí. Jeho tvorba zahrnuje výstavnictví a spolupráci s výtvarnými umělci, návrhy interiérů a veřejných prostor, rekonstrukce a oživování starých budov i odvážné a unikátní autorské stavby a realizace. Poutavé rozhlasové vyprávění si poslechněte on-line ve vltavských Osudech.

Ing. arch. Petr Franta se narodil v Praze a vyrůstal na Královských Vinohradech v domě přímo naproti Československému rozhlasu. Nelehké osudy místních obyvatel jakoby předznamenávaly proměny názvů ulice, v níž dům stál: Černokostelecká, Focheho, Schwerinova, Stalinova a Vinohradská. Rodina byla persekvována, otec Petra Franty dokonce na následky mnohaletého věznění zemřel.

Do základní školy chodil za roh Na Smetanku, volný čas trávil v nedalekých Riegrových sadech a na sportovištích kolem vinohradské sokolovny. Patří ke generaci, kterou v pozvolna se uvolňujících 60. letech formovala rocková, tehdy se říkalo big beatová, hudba. A také poslech Radia Luxenbourg, návštěvy koncertů nově vznikajících hudebních skupin nebo vzácné hostování skupin ze západu. V této volnější atmosféře mohl naštěstí studovat na gymnáziu na náměstí Míru a po maturitě na Fakultě Architektury na ČVUT v Praze. Po promoci v roce 1972 pracoval pět let v atelieru ETA v Pražském ústavu výstavby hlavního Města Prahy.

Od roku 1977 žil v Montrealu v Kanadě, kde mu byl po evaluaci vzdělání a diplomu uznán titul Master of Architecture. Začínal pracovat v De Nova Associates v Montrealu jako designér na výstavních a interiérových projektech. Spolupracoval rovněž s různými architekty na jednotlivých realizacích. V roce 1981 získal profesionální licenci a o rok později nastoupil do kanceláře Fiset, Miller Vinois Architects, kde působil ve funkci architekta-designéra do roku 1985. V tomtéž roce vytvořil asociaci s newyorkským architektem Roberto Brambilla & Petr Franta, Architects and Planners a v roce 1989 byl registrován ve státu New York.

V Montrealu s architektem Jamesem Ogdenem založil v roce 1986 Ogden Franta Architects, partnerství, které trvalo do roku 1993. V druhé polovině 80. let spolupracoval také se sochařkou Magdalenou Jetelovou na instalacích monumentálních plastik ve veřejných prostorách či muzeích. V roce 1990 se stal členem Architekten Kammer Nord Rhein Westfalen v Düsseldorfu.

Začátkem 90. let se vrátil do Prahy a zde mezi roky 1991–97 spolupracoval s Michalem Brixem v architektonickém ateliéru Brix & Franta Architekti spol. Dnes vede ateliér Petr Franta Architekti & Asoc. spol. s r.o.

Zdroj: 
rozhlas.cz