Datum zveřejnění: 
1. 4. 2019

Máme příliš velký počet vysokých škol i vysokoškoláků. Preferujeme kvantitu před kvalitou, žáci se neučí logickému myšlení. I takové výhrady padly na XX. exportním fóru.

V České republice připadá na milion obyvatel 9,4 vysoké školy. To je o polovinu více než na Slovensku a o pětinu více než v Rakousku. Podle místopředsedy Asociace exportérů Otty Daňka je takové číslo příliš vysoké. "Počet vysokoškolsky vzdělaných osob roste, ale na úkor kvality absolventů. Snižujeme nároky na ně a diplomy rozdáváme prakticky za účast," řekl během XX. exportního fóra, které se koncem minulého týdne konalo ve východočeském Trutnově.
Za alarmující považuje Daněk rovněž skutečnost, že rapidně klesá podíl vysokoškoláků s technickým vzděláním. Ještě v roce 2001 vystudoval technickou vysokou školu téměř každý třetí absolvent, dnes se jejich podíl pohybuje jen těsně nad jednou pětinou. Místopředseda Asociace exportérů to mimo jiné připisuje nedostatečné atraktivitě technicky zaměřených profesí a honbě za akademickými tituly.
Problém prý vzniká už na střední škole. "Je tam málo matematiky, vyučuje se memorování, nikoli logické myšlení," řekl. Podle Daňka by mělo být také zavedeno takzvané cut-off skóre, tedy nepodkročitelná hranice u přijímacích zkoušek na střední školu. S tím nesouhlasí rektor ČVUT Vojtěch Petráček. "V takovém případě bychom riskovali, že z dalšího vzdělávání vyloučíme spoustu talentů, kterým se nepovedl jediný test," opáčil.       

Zdroj: 
Týden