Datum zveřejnění: 
28. 3. 2019

Společnost Treinvest developera Jaroslava Třešnáka, která vlastní Hadí lázně v Teplicích, musí do konce května zajistit tuto kulturní památku proti dalšímu chátrání. Nařídil jí to stavební úřad na základě výsledků posudků statika a památkářů. Instituce majiteli určila i přesný způsob zajišťovacích prací, aby se objekt v městské části Šanov dále nerozpadal.
Třešňák musí například vyměnit poškozené části krovu, podepřít umělé stropní trámy nebo rozebrat a znovu postavit část vychýlené zdi. "Práce musí zadat odborné firmě. Ta při realizaci nesmí poškodit okolní zeleň, průběh prací musí konzultovat se stavebním úřadem, památkáři a statikem," píše se v nařízení.
Podle vedoucí stavebního úřadu Lenky Mirgové mají záchranné práce začít bezodkladně.
"Rozhodnutí dosud ale nenabylo právní moci. Nicméně případné odvolání nemá odkladný účinek," uvedla pracovnice z magistrátu.

PRŮČELÍ KOLONÁDY

Třešňákova společnost se k nařízení do středečního odpoledne Deníku nevyjádřila. Pokud termín zabezpečovacích prací nestihne, hrozí jí od stavebního úřadu pokuta. V rámci záchranných prací je také nutné zachovat průčelí kolonády. Zájem na tom má samotné vedení města Teplice. "V tomto prostoru by měla být sanována zřícená část překladu, který by měl být rozdělen v původním provedení," konstatoval náměstek primátora Jiří Štábl, který má na starosti lázeňství ve městě.
Technický stav budovy je už delší dobu špatný. Hrozí devastace kulturní památky, která dříve sloužila jako lázeňský objekt, pod kterým vyvěral Hadí pramen.       

"Potřebné je přesně lokalizovat, jak a do jaké úrovně je zdivo zasolené. Což zatím nikdy předtím nebylo stanoveno. Na základě toho se pak hledá dostupné řešení," řekl už v úvodu roku pro Český rozhlas ředitel ústecké pobočky Národního památkového ústavu Petr Hrubý.
Třešňák má plány balneoprovoz v Hadích lázních obnovit. Budovu chce zrekonstruovat. Jeho dosavadní vize ale zatím neprošly přes památkáře, podle kterých majitel nechce objekt zachovat, ale postavit místo něj nový.
Aby se památkově chráněná budova zachránila, musí se například i odizolovat od spodní vody. "Je potřeba vybudovat efektivní, několikavrstvý izolační systém. To ale znamená, že do úrovně základové spáry je třeba ty konstrukce odstranit a nahradit novými," vysvětlil v útrobách objektu stavební odborník Jan Zatloukal z ČVUT.
Už deset let připravuje pro majitele chátrajících Hadích lázní různé návrhy, jak by se dal tento objekt v lázeňské části Teplic zvelebit, teplický architekt Petr Sedláček. Stejnou dobu ale neustále naráží na nepřízeň památkářů, kteří nechtějí předkládané podoby rekonstrukce povolit. "Začínám být přesvědčen o tom, že to celé nakonec samo padne k zemi," řekl zklamaně architekt. Stavební úpravy objektu jsou podle něj nezbytné. "Naším cílem je sem vrátit lázně, ale ty dnes potřebují určitý prostor. Nemůžeme proto v objektu zřídit lázeňský provoz v podobě, v jaké tu byl před 100 lety. Musíme respektovat vývoj zdravotnictví a jeho standardy, včetně různých hygienických podmínek," dodal.      

Autor: 
PETR MÁLEK
Zdroj: 
Teplický deník