Datum zveřejnění: 
28. 3. 2019

Časopis Development News uspořádal ve čtvrtek 28. března panel o budoucnosti měst v jihlavském Domě kultury.

Budova z 50. let minulého století od manželů Machoninových v centru Jihlavy lehce navozuje éru časů minulých. Snad proto bylo toto lehce mystické místo jako stvořené pro konferenci s názvem Město – vize budoucnosti.
Konference se konala pod záštitou Kraje Vysočina, Statutárního města Jihlavy, CIIRC ČVUT Praha a Asociace developerů. Odpolední přednášky otevřela přivítáním hostů primátorka Jihlavy Karolína Koubová. První prezentace se ujal legendární hokejový reprezentant, jihlavský rodák a toho času jednatel HC Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, který zrekapituloval možnosti a šance projektu plánované multifunkční haly pro sportovní a společenské akce, která městu této velikosti a regionálního významu bolestně chybí. Jménem CzechInvestu představil jeho regionální ředitel Adam Joura některé úspěšné projekty v Kraji Vysočina a upozornil na příklady brownfieldů v regionu, které stále čekají na své využití. Ekonomický analytik společnosti Natland Petr Bartoň zaujal posluchače přednáškou o budoucnosti sdílené ekonomiky ve městech; následující den vystupoval na ČT24 jako host v pořadu o dopadech brexitu. Ředitel Centra měst budoucnosti na pražském ČVUT architekt Michal Postránecký upozornil na předpokládané varianty vývoje a dopady na města střední velikosti v rámci jejich fungování v programu 4.0.
Druhý přednáškový blok otevřela ředitelka Sanit Gobain Ecophon Iveta Králová příkladovou studií rekonstrukce jihlavské nemocnice a dopady hluku na lidské zdraví. Milan Zelenka ze společnosti DESIGNA prezentoval téma, které zaujalo většinu přítomných posluchačů: praktické ukázky možnosti moderních způsobů parkování v obchodních centrech, při pořádání velkých sportovních a společenských akcích. Michal Lom ze společnosti Tridium představil software Niagara, pomocí něhož lze sledovat provozní hodnoty v několika budovách v dané lokalitě. Závěr patřil zástupci společnosti Honeywell Petr Kraus, který prezentoval technologické aplikace pro chytrá města.
Pořadatelem a organizátorem odborného diskusního panelu byl měsíčník Development News spolu s Domem kultury v Jihlavě. Poděkování patří všem přednášejícím, kteří se snažili nastínit odpovědi na otázku podoby a fungování města v dohledné budoucnosti, ale i širokému plénu posluchačů z řad architektů a zástupců odborných společností, kteří se touto problematikou aktivně zabývají. O důležitosti setkání na dané téma svědčila přítomnost nejen starostů některých okolních měst, zástupců pobočky Hospodářské komory, ale i ředitelky Národního centra pro úsporu energií Marie Zezůlkové. Zvláštní poděkování za podporu patří partnerům konference a řediteli Domu kultury Petru Palovčíkovi, který byl zároveň i spolupořadatelem této – podle závěrečného hodnocení většiny posluchačů – zajímavé a potřebné konference. Poděkování patří redakci Development News za aktivní pomoc při přípravě semináře, o jehož uspořádání projevují zájem i další města.

Autor: 
Arnošt Wagner
Zdroj: 
developmentnews.cz