Datum zveřejnění: 
28. 3. 2019

Velmi zajímavý krok – promoce je konec konců tradiční, obvykle konzervativní historická událost – se zrodil v hlavách profesorů, docentůk, inženýrů a dalších zaměstnanců FIT ČVUT. Spojení technologie 21. století s více než 600 let starou historií Husova kázání v Betlémské kapli však nadále působilo důstojně, s jistým odlehčením v podobě padání diplomů z rukou Peppera.

Publikum, složené především z rodičů, příbuzných a přátel absolventů, však občasné chyby robota vzalo s klidem a humorem: diskrétní smích (Pepper totiž místy působil, jako kdyby diplomy pouštěl schválně) nijak nenarušil slavnostní atmosféru promocí, ba dokonce by se dalo říci, že toto odlehčení jinak poněkud nudnému rituálu dodalo svěží vítr.

Přes určité nedostatky – občas pomalé reakce, jindy ono upuštění diplomu – zvládl Pepper celou situaci velmi dobře. Je dobré nezapomenout, že jde stále o cutting-edge technologii, správně naprogramovat robota není ani zdaleka jednoduché. Diplomy vydržel předávat až do konce promoce, což je velmi dobrá vizitka jak pro výrobce SoftBank, tak programátory a FIT ČVUT.

„Pepper se na promoce připravuje přibližně od října,“ popsal dlouhou přípravu robota student Martin Rameš, který s robotem pracuje. „Naprogramování trvalo čistého času přibližně týden. Cílem bylo nastavit robota tak, aby požadovaný úkon udělal co nejrychleji, protože počítáme se zhruba 70 absolventy,“ vysvětlil dále.

Řešit bylo potřeba řadu problémů, kromě specifických světelných podmínek v kapli také kupříkladu sílu robota. „Zjistili jsme také, že Pepper nemá dostatečně silné prsty, aby v nich udržel diplom. Museli jsme jej proto přeprogramovat tak, aby váhu diplomu převzaly paže a aby se současně nepřehřívaly,“ uzavřel Rameš.

Studenti FIT ČVUT mohou využívat Peppera i při výuce v Laboratoři inteligentních vestavných systémů, a to jako jediný na celé škole.

Autor: 
David Slouka
Zdroj: 
aiworld.cz