Datum zveřejnění: 
27. 3. 2019

Na poslední březnový víkend se chystá další omezení pro automobily a tramvaje na mostě Legií v centru Prahy. V sobotu budou tramvaje most objíždět a auta budou moci jet jen po kolejích ve směru od Národního divadla. Technická správa komunikací bude totiž pokračovat v diagnostických pracích. Tentokrát provedou geologický vrt do jedné z jeho opěr.

Diagnostika mostu začala loni v létě, v listopadu se uskutečnily zatěžovací zkoušky mostu s pomocí šesti naložených nákladních aut. Nyní čeká most geologický vrt do jedné z jeho opěr. Data z diagnostiky pro TSK zpracovávají odborníci z Kloknerova ústavu při ČVUT, finální dokument by podle dřívějších informací měl být hotov v polovině roku. Správa komunikací jej potřebuje pro přípravu projektu celkové rekonstrukce mostu, která by mohla začít příští rok.
Při víkendovém vrtu získají odborníci materiál k rozboru. "V sobotu od šesté hodiny ranní budeme připravovat vše potřebné k provedení dodatečného geologického vrtu do opěry mostu. V neděli už nás pak čeká jen sanace tohoto zkušebního vrtu," uvedl generální ředitel TSK Petr Smolka.
Dopravní omezení
V sobotu po mostě nepojedou tramvaje vůbec a namísto nich po kolejích pojedou auta ve směru od Národní třídy. V opačném směru se práce automobilového provozu nedotknou, přes most se bez problémů dostanou také pěší. Výluka se dotkne linek 9, 22 a 23. V neděli se tramvaje na most vrátí, společně s nimi po kolejích budou jezdit i auta.
Problémy se stavem mostů se v Praze řeší dlouhodobě, předloni v Troji lávka spadla. Kromě mostu Legií se nyní provádí diagnostika Hlávkova mostu, který je rovněž ve špatném stavu. Připravuje se i diagnostika Palackého, Barrandovského nebo Lanového mostu na Jižní spojce. Špatně je na tom také Libeňský most, kde město připravuje rekonstrukci.      

Zdroj: 
24zpravy.com