Datum zveřejnění: 
26. 3. 2019

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka
Vysíláme Události v regionech. Dobrý den. Sídliště Ďáblice je podle mnohých urbanistů nejkvalitnějším pražským sídlištěm. Ovšem developer tady plánuje postavit výškové budovy. Proti tomu ostře protestují místní obyvatelé. A nejsou spokojeni ani s nejnovějším návrhem územní studie městských architektů, která stavbu nových domů připouští na okraji sídliště.

Eva ŠELEPOVÁ, redaktorka
Zjitřené emoce na sídlišti Ďáblice. Až 18patrové budovy tady chce postavit společnost CPI Reality. S tím nesouhlasí Institut plánování a rozvoje. Navrhuje na sídlišti postavit 20 maximálně 6patrových domů.

Ondřej BOHÁČ, ředitel, Institut plánování a rozvoje Praha
Ta studie právě nehovoří o tom, že by se sem doplňovalo nové bydlení. Ta hovoří o tom, že by se tady doplňovaly služby, vybavenost, případně pracovní příležitosti, ale nikoliv byty.

Michaela KRUPIČKOVÁ, sdružení Krásné Kobylisy
My jsme za studii moc rádi. My jsme si od ní ale slibovali ochranu, před masivní zástavbou od developera. A teď je otázka, za jakou cenu, protože v tom prvním návrhu studie je taková hradba kolem celého sídliště.

Eva ŠELEPOVÁ, redaktorka
Místní se obávají zhoršení kvality života. S výstavbou se podle nich zaplní parkovací místa i školy a školky a ubyde zeleň.

Ladislav ČAPEK, zástupce výborů bytových domů, Ďáblice
Na místo parku od polikliniky Čumpelíkova podél Střelničné až vlastně po Kaufland se má stavět.

Ondřej BOHÁČ, ředitel, Institut plánování a rozvoje Praha
Uprostřed chceme chránit, kde si hrají děti, jezdí na kole, to zůstane zachováno. Naopak v případě těch nových domů se počítá, že by měly zelené střechy.

Jiří VÍTEK, místostarosta Prahy 8 /Patrioti pro Prahu 8/
My jsme zásadně proti té studii v tomto stavu. Neříkáme, že ta studie
má padnout pod stůl. My říkáme, pojďme začít od začátku, pojďme se bavit.

Eva ŠELEPOVÁ, redaktorka
A na dialog je čas do konce května. Do té doby mohou lidé ke studii podávat připomínky. Městští architekti pak budou stávající studii upravovat. Eva Šelepová, Česká televize.

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka
Ondřej Beneš architekt, pedagog ČVUT je naším hostem. Dobrý den.

Ondřej BENEŠ, architekt, pedagog ČVUT
Dobrý den.

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka
Jak se vy jako architekt díváte na problém rozšiřování Prahy? Trend je, aby se Praha nezahušťovala, ale využívaly se volné plochy uvnitř města. Je to případ i sídliště v Ďáblicích?

Ondřej BENEŠ, architekt, pedagog ČVUT
Je to možné, že je to případ sídliště v Ďáblicích. V případě sídliště je třeba dát pozor na to, abychom zachovali původní hodnoty toho, jak to bylo navrženo. Nejedná se jen o dispoziční skladbu, ale strukturu veřejných prostor, vztah služeb s bydlením. Tohle to, kdyby se tam doplňovalo něco nového, tak tohle to je vlastně základ, z kterého je potřeba vždycky vycházet.

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka
Jak chránit stávající sídla, aby nedošlo ke snížení komfortu jejich obyvatel?

Ondřej BENEŠ, architekt, pedagog ČVUT
Nejprve je třeba provést analýzy, co je tam hodnotné. Důležitá je participace s občany, zjišťování, co tam chybí, co je tam potřeba doplnit. Spousta toho kvalitního, co v Ďáblicích bylo, bylo v posledních 20 letech odstraněno. Spousta služeb, které tam byly původně a které vytvářely komplexnost toho prostředí obytného šlo stranou. Když mluvíme o revitalizaci nebo o zahušťování sídliště, je třeba mluvit o tom, co tam má za hodnoty.

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka
Ono obecně revitalizace sídlišť je teď problém řady měst. Když se na to podíváme z pohledu celé České republiky, jdou města správným směrem? Máte třeba nějaký dobrý a špatný příklad?

Ondřej BENEŠ, architekt, pedagog ČVUT
V poslední době nebo minulý rok jsem se zajímal o Most, kde případ sídlišť z těch 70. - 80. let volá po odborném přístupu a ještě bych zdůraznil, že je potřeba rozlišovat sídliště, která vznikla koncem 50. a v 60. letech a potom sídliště, která vznikla v 70. - 80. letech. Protože je rozdíl mezi třeba příkladem sídliště Ďáblice nebo pražskou Invalidovnou nebo brněnským sídlištěm Lesná a potom sídlišti, které vznikaly v 70. - 80. letech, o kterých mluvíme, že jsou takzvané podél jeřábové dráhy, které jsou velice zahuštěné a tam ten přístup musí být odlišný. Ale pokud se ptáte  na to, jestli už máme nějaké dobré příklady, tak zatím jich moc není, ale je potřeba tomu věnovat obrovskou energii a hlavně je potřeba u těch sídlišť jít takzvaně po srsti tomu sídlišti, že není možné tam vkládat něco, co máme rádi, třeba kus středověkého města nebo města 19. století nedej bože nějakého satelitu, který se v těch sídlištích projevil třeba v barevnosti, ale je potřeba vlastně zjistit tu prostorovou skladbu, kterou je třeba doplnit, protože sídliště je bráno jako ta špatná interpretace nebo to, co na něm nemáme rádi, je kontrast mezi veřejnými prostory a individuálním bydlením , že jeden z těch přístupů je doplňovat tam další typy prostorů. Poloveřejné, polosoukromé a tím vytvářet komplexnost a bohatost prostředí obytného a tím vlastně doplňovat to, s čím to sídliště bylo jako s čím se tam na začátku počítalo, že budou tou největší hodnotou.

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka
Pane Beneši, my spolu ještě v rozhovoru budeme pokračovat. Prosím, zůstaňte s námi ve spojení. Teď ale další téma. A to je kontroverzní bourání staveb.      

Zdroj: 
ČT 1