Datum zveřejnění: 
26. 3. 2019

Studenti architektury ze tří vysokých škol společně prezentují své práce v CAMPu, tedy v pražském Centru architektury a městského plánování. Návštěvníci tak mají možnost srovnat podoby současného vzdělávání budoucích architektů. Název výstavy Olověný Fuchs f Kleci je složený z názvu architektonických soutěží, v nichž vystavené práce uspěly.

Studenti se prezentují návrhy novostaveb, rekonstrukcemi i designem. Třeba návrhem na komunitní sportovní centrum pod Nuselským mostem v Praze nebo projektem duševních lázní v Novohradských horách. 

„Zajímá mě spolupráce v menších městech. Snažit se nějakým způsobem zlepšovat kvalitu života v jiných oblastech a nesoustředit se jen na Prahu,“ podělila se o své představy do budoucna jedna z vystavujících studentek Anna Křížová. Architekturu studuje na pražské ČVUT, své práce v CAMPu prezentují také její kolegové z Vysokého učení technického v Brně a Technické univerzity v Liberci.

Libereckým studentem je například Vojtěch Eliáš. I jeho zajímá mimopražská architektura. „V Česku obecně chybí práce s veřejným prostorem. V menších městech se s ním pracuje jednodušeji. Je jednodušší udělat hezkou náves než tady pracovat s náměstím,“ domnívá se.

Realita versus studium

CAMP chce vystavující i návštěvníky přivést k zamyšlení, jak moc se představy a projekty studentů liší od problémů, které architektura v praxi řeší. „Snažíme se výstavou zjistit, jestli jsme částečně v realitě, nebo úplně mimo,“ potvrzuje student z ČVUT Vojtěch Rudorfer.  

O výuce architektury na českých vysokých školách v CAMPu bude mluvit v sobotu 30. března. Hostem doprovodné diskuse nejen pro studenty budou profesoři z Polska, Slovenska nebo Německa. Výstava je přístupná do 18. dubna.

Zdroj: 
ceskatelevize.cz