Datum zveřejnění: 
26. 3. 2019

Firma HPCG představila výstupy z projektu Marketing 4.0. Akce se konala na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT, jehož vědecký ředitel profesor Vladimír Mařík hostům představil aktuální možnosti robotizace a kybernetiky pro firmy a zasadil je do kontextu tuzemského i globálního.

Výzkumně vzdělávací projekt Marketing 4.0 pořádala česká poradenská skupina HPCG na platformě Český Goodwill. V roce 2018 se kvartálně scházela pracovní skupina u kulatých stolů, kde formou řízených hloubkových rozhovorů probírali témata související s marketingem a ekonomikou 4.0. Diskuse se účastnili majitelé a marketingoví manažeři českých firem zastoupených napříč regiony, velikostí, věkem i obory působnosti (např. cestovní ruch, logistika, potravinářství, retail, média, odpadové hospodářství aj.).

Pracovní skupina definovala pojem marketing 4.0, jeho předpoklady a požadavky, analyzovala současnou situaci v českých firmách, jejich připravenost na implementaci marketingu 4.0 a výzvy, které na cestě digitální transformace čekají.

Marketing 4.0 slouží k označení změn v komunikaci firem a značek, ke kterým dochází v důsledku zavádění digitalizace a automatizace ekonomiky. Tyto změny přinášejí odlišné požadavky na zaměstnance, přístup k zákazníkům, vnímání času i technologie a sledování technologických trendů.

Největší potenciál zástupci firem spatřují v rozšířené, resp. virtuální realitě a v technologiích 3D tisku. Digitalizace ekonomiky i marketingu přináší vyšší kybernetická rizika. Bezpečnost firmy neberou na lehkou váhu, ovšem je patrná tendence podceňovat důležitost nebo citlivost dat, které firmy vlastní.

Pořadatelem výzkumně vzdělávacího projektu Marketing 4.0 byla česká poradenská firma ISO Consulting, člen skupiny HPCG. Partnery akce Marketing 4.0, na které byly představeny výstupy z projektu, se staly CK ATIS, Zásilkovna, MADETA a Radiohouse, jejichž zástupci byli rovněž členy pracovní skupiny Marketing 4.0.

Zdroj: 
iprima.cz