Datum zveřejnění: 
21. 3. 2019

V Česku vznikla iniciativa AICZECHIA, která spojuje česká pracoviště a týmy zapojené do výzkumu umělé inteligence (AI). Rozvojem umělé inteligence podpoří Národní inovační strategii, která má zahrnovat inovace, projekty v oblasti umělé inteligence nebo propojení průmyslu s vysokými školami. Iniciativu dnes na tiskové konferenci představili zástupci Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC).

Iniciativa sdružuje pracoviště Akademie věd ČR, české univerzity a komerční i státní sektor. Je napojena na evropskou síť laboratoří pro výzkum umělé inteligence CLAIRE, jejíž kancelář pro střední a východní Evropu vznikla v pražském CIIRC.

AICZECHIA má být podle zakladatelů katalyzátorem bezpečnostního a ekonomického vývoje České republiky skrze výzkum, vývoj a aplikaci umělé inteligence. "Podpora základního výzkumu je prioritou, protože nás posune dopředu. Pokud vymyslíme nové metody, tak budeme na špici, pomůže nás to dostat do praxe," řekl ředitel Ústavu informatiky AV ČR a člen řídícího výboru AICZECHIA Emil Pelikán. "AI je interdisciplinární obor, a proto musí týmy spolu výborně komunikovat," doplnil.

Podle zakladatelů má Česko jeden z největších potenciálů ve vývoji AI a v tomto oboru může mít rozhodující sílu v Evropě. Má hodně výzkumníků a tradici od 60. a 70. let.

"Přizvali jsme také odborníky ze společensko-vědních oborů, jako je etika, právo, sociální dopady. Bez nich nebudeme schopni některé otázky zodpovědět nebo je rozvíjet," řekl vědecký ředitel CIIRC Vladimír Mařík.

Součástí strategie iniciativy je osvěta. Zde je podle Pelikána velký prostor pro akademiky z AICZECHIA, kteří mohou při vzdělávání, kurzech a pomocí platformy YouTube vysvětlit veřejnosti, co je AI, k čemu je dobrá, kde se používá a podobně.

Podle dat, které zpracovala AICZECHIA, je v ČR zapojeno v akademickém výzkumu umělé inteligence téměř 900 odborníků a provozní výdaje v této oblasti dosáhly loni přes 900 milionů korun.

Zdroj: 
ČTK