Datum zveřejnění: 
20. 3. 2019

Na Fakultě informačních technologií ČVUT vznikla nová Laboratoř otevřených dat. Výsledky její práce mohou sloužit nám všem.

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze oslaví v červnu už 10 let své existence. Učí se zde zhruba 2 500 studentů a na fakultě působí 16 laboratoří. Jednou z nich je nově Laboratoř otevřených dat (OpenDataLab), která vznikla ve spolupráci s firmou Profinit EU. Studenti si zde mohou vyzkoušet zajímavou práci s otevřenými zdroji dat. Naskýtá se jim příležitost zpracovávat data o dopravní obslužnosti, hospodaření státu, životním prostředí a mnoha dalších oblastech. Laboratoř se bude zabývat především zpracováním dostupných dat, kterých je dost, ale jejich využití pokulhává. V laboratoři budou vznikat nad těmito daty nové aplikace, analýzy a závěry usnadňující každodenní život.
Laboratoř se zpočátku zaměří na dva hlavní zdroje: data o hospodaření státu a dopravní informace o poloze příměstských dopravních spojů. V laboratoři budou řešeny také úlohy na zpracování textu, protože například v registru smluv je k dispozici velké množství strojově čitelných dokumentů. Už nyní fungují betaverze datasetů na serveru Hlídač státu. Podívat se na něj můžete na chip.cz/beta. Projekt páruje smlouvy a vydané faktury -každý tak snadno zjistí, jak moc se dodržují smluvní ceny.

Zdroj: 
CHIP