Datum zveřejnění: 
19. 3. 2019

Z rukou humanoidního robota Peppera si v pátek převezmou vysokoškolské diplomy absolventi Fakulty informačních technologií Českého vysokého učení technického (FIT ČVUT) v Praze. Na slavnostní ceremoniál v Betlémské kapli připravovali programátoři robota od loňského podzimu. Kromě samotného předání diplomu Pepper úspěšným studentům i pogratuluje. O neobvyklé promoci dnes ČVUT informovalo v tiskové zprávě.

Dokument o úspěšném završení studia dosud absolventi přebírali od zástupců akademické obce. Humanoidní (člověku podobný) robot z Laboratoře inteligentních vestavných systémů FIT ČVUT jim je bude předávat v premiéře. "Poprvé v historii České republiky si tak podá ruku učenecká a reformátorská minulost s algoritmickou budoucností," uvádí škola.

Robot Pepper bude mít přibližně půl minuty na to, aby předal diplom absolventovi, podal si s ním ruku a slovně mu poblahopřál. "Pepper se na promoce připravuje již od října loňského roku," popisuje student Martin Rameš, který s Pepperem pracuje. Naprogramování robota podle něj zabralo přibližně týden čistého času. "Cílem bylo nastavit robota tak, aby požadovaný úkon udělal co nejrychleji, protože počítáme se zhruba 70 absolventy," vysvětluje student.

Během programování bylo třeba řešit řadu problémů. Aby robot rozpoznal, co drží, používá kamery, které se však na rozdíl od lidských očí neumí přizpůsobit zhoršeným světelným podmínkám v Betlémské kapli. "Zjistili jsme také, že Pepper nemá dostatečně silné prsty, aby v nich udržel diplom," popsal Rameš. Pohyb robota proto bylo nutné upravit tak, aby váhu diplomu převzaly jeho paže a aby se současně nepřehřívaly.

Zdroj: 
ČTK