Datum zveřejnění: 
17. 3. 2019

Natálie Jurčová a Adam Václavík z Fakulty sportovních studií MU bodovali v biatlonu.

Biatlonistka Natálie Jurčová toho letos moc nedozávodila. Vlastně skoro nic. Před univerziádou v Krasnojarsku jela jen jediný závod, mistrovství republiky, které vyhrála, a tak se na univerziádu kvalifikovala. Na olympiádě vysokoškoláků jí to ale sedlo. Svým stříbrem v závodě smíšených dvojic se minulý týden postarala o jednu ze šesti českých medailí.

Nebýt univerziády, tak by studentka Fakulty sportovních studií MU Jurčová na tuhle sezonu nejraději zapomněla. „Měla jsem pořád problémy s dýcháním a žaludečním refluxem, takže jsem nemohla pořádně naplno trénovat ani závodit v nějakém vyšším tempu. A místo části letní přípravy jsem byla na operaci s ramenem,“ vypočítala závodnice, co všechno se jí za poslední měsíce naskládalo.

O to větší impuls do další kariéry i překonávání zdravotních trablů pro ni právě medaile z 29. Zimní světové univerziády je. Spolu s Davidem Tolarem z Českého vysokého učení technického na ní vybojovala stříbro. Ve větrném závodě zaostali jen o 6,5 vteřiny za vítěznými Rusy. Třetí místo obsadila dvojice z Francie. „Doufám, že teď už se to všechno bude jenom zlepšovat,“ měla radost ještě několik dní po závodě Jurčová.

Závody na univerziádě jsou vždycky tak trochu sázka do loterie, schází se na nich specifická skupina reprezentantů a výsledky se nikdy nedají předem odhadovat. „Podle startovky jsme si ale s Davidem říkali, že by to mohlo být dobré. Navíc mně přesně tenhle typ závodu vyhovuje, není dlouhý a hodně se na něm střílí,“ vysvětlila studentka sportovního managementu.

Členka reprezentačního B týmu už má na kontě starty na velkých světových akcích, byla na juniorském mistrovství světa i Evropy. Atmosféra univerziády ji ale dostala. „I s ostatními jsme se shodli, že jsme si to moc užili. Jak se v programu prolínaly různé sporty, tak jsme šli koukat i na kolegy a byli třeba na hokeji. Byla to parádní akce,“ hodnotí Jurčová.

Češi získali šest medailí

Nebyla jedinou zástupkyní Masarykovy univerzity, kdo odjel z Ruska z medailí. Další biatlonista Adam Václavík urval bronzovou medaili v závodu s hromadným startem. Celkově odjela česká výprava se ziskem šesti medailí, a to jedné zlaté, dvou stříbrných a tří bronzových, což ji řadí na 12. místo celkového hodnocení národů, tedy o jedno horší než na poslední univerziádě.

Radost z celkového výsledku ale speciálně i z úspěchů biatlonistů měl také Jan Ondráček, vyučující Fakulty sportovních studií MU, který dlouhá léta intenzivně spolupracuje s biatlonovou reprezentací a svazem a na univerziádě měl manažersky na starost právě tuto část výpravy. Podle jeho slov si Rusové na organizaci univerziády dali hodně záležet, takže od skutečné olympiády byla téměř k nerozeznání.

„Rusové to pojali velkolepě. Celou akci zahajoval prezident Putin a končil premiér Dmitrij Medveděv. Navíc o tři tisíce sportovců a organizaci se staralo pět tisíc dobrovolníků, takže všechno klapalo bez nejmenších problémů,“ popsal Ondráček.

Autor: 
Martina Fojtů
Zdroj: 
muni.cz