Datum zveřejnění: 
14. 3. 2019

Pražská Technická správa komunikací (TSK) uskuteční o tomto víkendu na Hlávkově mostě zátěžové testy. Při nich bude omezen průjezd aut a zcela přerušen provoz tramvají. Novinářům to dnes řekli zástupci magistrátu a TSK. Zkouška je součástí celkové diagnostiky mostu, který je dlouhodobě ve špatném stavu. Odborníci nyní rovněž zkoumají piloty a materiály, z kterých je most postaven. V uplynulých měsících se uskutečnily dynamické testy a zároveň probíhá stavebně-historický průzkum. Oprava mostu by mohla začít do dvou let.

Omezení začnou platit v sobotu ráno a od 09:00 budou na most najíždět nákladní vozy, jejichž pomocí budou zatěžkávací zkoušky provedeny. Bude jich šest a na most budou najíždět postupně.

Odborníci nyní také zkoumají části mostu pod vodou. "Pod základy jsou dřevěné piloty z tvrdého dřeva a na nich je betonová konstrukce. Je to historicky velmi používaný prvek. Zjistili jsme, že piloty jsou v pořádku," řekl ředitel Kloknerova Ústavu ČVUT Jiří Kolísko.

Kolem základů jednoho z pilířů odborníci vytvořili šachtu, očistili konstrukci a začali odebírat vzorky materiálů i vody. "Betonářská práce v tehdejší době nebyla úplně dokonalá, ale případné drobné poruchy je možné opravit, technologie na to jsou," řekl Kolísko. U dalších pilířů už nebudou dělat podobné šachty, ale provedou hloubkové vývrty.

Diagnostika mostu začala loni v létě. "Projekt už byl z části hotov, ale památkáři s ním nesouhlasili, proto se přistoupilo kéto odborné diagnostice. Jak přicházejí výsledky, projekt se upravuje. Někdy v polovině roku bychom měli mít nejen závěry, ale základ toho projektu. Počítám, že když vše půjde hladce, tak někdy příští rok nebo v roce 2021 by se mohlo začít rekonstruovat," řekl náměstek primátora Adam Schenherr (Praha Sobě). Cena oprav není jasná, bude záležet na projektu.

Původní konstrukce Hlávkova mostu je z roku 1914 a v 60. letech k ní byla přistavěna nová.

Problémy se stavem mostů má Praha dlouhodobě. Na začátku prosince 2017 spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé. Praha aktuálně řeší také opravu Libeňského mostu, jehož rekonstrukce má začít letos opravami některých částí. Ve špatném stavu je také Palackého most a Praha chystá opravu Barrandovského mostu.

Zdroj: 
estav.cz