Datum zveřejnění: 
14. 3. 2019

O nadcházejícím víkendu 16. a 17. března budou uskutečněny další zatěžovací zkoušky Hlávkova mostu. Ty ověří stav a zatížitelnost jeho jednotlivých částí v rámci celkové diagnostiky a přípravy jeho opravy. Měření začne v sobotu v ranních hodinách a potrvá až do nedělní noci.

„Po dynamických zkouškách na konci ledna pokračujeme ve zjišťování celkového stavu soumostí Hlávkova mostu. O víkendu provedeme statické zatěžovací zkoušky novějších mostů," uvedla mluvčí Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) Barbora Lišková. Na části Hlávkova mostu navíc proběhne ještě dynamická zatěžovací zkouška.

„Na jeden víkend je to program velice nabitý, ale chtěli jsme minimalizovat dopravní omezení, a proto jsme se rozhodli jednotlivé zkoušky sloučit do pouhých dvou dní,“ sdělil generální ředitel TSK Petr Smolka.

„Doprava bude vedena po starém mostě. Řidiči ve směru od centra budou přejíždět přes tramvajový pás do protisměru. Bude zde jeden a jeden jízdní pruh v každém směru. Uděláme vše pro to, abychom práce dokončili co nejdříve tak, aby řidiči v nedělní odpolední špičce mohli opět jezdit v obvyklém režimu 2+2. Vše ovšem záleží na průběhu prací i na počasí," popsala dopravní opatření Lišková.

Automobilová doprava

Jižní strana mostu (jízdní pás ve směru z centra do Holešovic) bude po celý víkend uzavřena a doprava bude převedena do protisměru na severní stranu mostu, a to obousměrně, tedy v režimu 1+1. Dopravní opatření je navrženo tak, že nebylo nutné uzavřít žádný ze sjezdů nebo nájezdů na most.

MHD

V souvislosti se zatěžovacími zkouškami dojde k výluce tramvajového provozu na Hlávkově mostu. Ta se dotkne tramvajové linky číslo 14, která bude mezi Vltavskou a Masarykovým nádraží odkloněna po dobu zkoušek přes Strossmayerovo náměstí, Dlouhou třídu a Náměstí Republiky.

Zdroj: 
prazskypatriot.cz