Datum zveřejnění: 
14. 3. 2019

Přišli jste o hokejovou bitvu o Prahu? Nevadí, Sport Star byl u ní! Nemluvíme teď o souboji tradičních rivalů Sparty a Slavie, ale o studentech českých vysokých škol! V zámoří už jde o zaběhnutou a velmi sledovanou záležitost, na kterou chodí desetitisíce lidí, v Česku se to teprve rozjíždí! Evropská univerzitní hokejová liga se rozrůstá každým rokem.

Evropská univerzitní hokejová liga se hraje už šestým rokem. Po skromných začátcích v ní dnes figuruje 12 týmů z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. Jejím patronem je slovenská hokejová ikona a obránce s bohatými zkušenostmi včetně NHL Ľubomír Sekeráš. Jeho jméno nese i pohár pro vítěze.

České univerzity v lize zastupují týmy Engineers Prague (studenti VŠE, ČVUT a ČZU v Praze), UK Praha, HC Masaryk University, BO Ostrava, Academics Pilsen, University Shields Olomouc, Black Dogs Budweis a Cavaliers Brno. Právě na utkání prvních dvou zmíněných týmů jsme se vydali, abychom si vytvořili obrázek o úrovni studentského hokeje.

Zimní stadion v Praze na Hvězdě se změnil v bitevní pole. Engineers Prague - hokejový tým univerzit ČVUT, VŠE a ČZU v Praze přivítal v derby tým Univerzity Karlovy.

Vysokoškoláci v akci

Kapitán domácích David Sem lákal své spolužáky a přátele na derby skrze sociální sítě. Vyplatilo se! Vyprodaná hala pro 800 diváků celý zápas neúnavně hnala dopředu domácí „inženýry“. Je znát, že studenti hokejem žijí a umí se při studiu i dobře bavit.

Zápas měl vše, co fanoušek hokeje potřebuje

K vidění bylo nasazení, tvrdost i famózní zákroky brankářů. Rozhodly až samostatné nájezdy, po kterých slavili borci z UK. Večer na Hvězdě přinesl také řadu překvapivých odhalení. Kromě některých hráčů, kteří by svými výkony mohli klidně zaujmout týmy z vyšších lig, nám na soupisce Inženýrů neuniklo jméno Petr Ujfaluši. Vazba s bývalým fotbalovým reprezentantem Tomášem Ujfalušim tu skutečně je. „Je to bratranec táty,“ přibližuje nám vlasatý útočník. Fotbal ho nebavil, postrádal podle něho dynamiku, akci, prostě vše, co má hokej.

A objevili jsme i pevnější rodinné pouto. Univerzitní hokej hraje také syn hokejového mistra světa z roku 1996 Jiřího Vebera. A tohle břímě sebou vláčet není legrace. „Pořád mě kritizoval. Někdy mě to štvalo,“ vzpomíná na své mládí s úsměvem Veber mladší.

A nebyl to jediný objev mistra světa. Dalším se pochlubila rektorka Vysoké školy ekonomické Hana Machková, rozená Kostková. Její otec Vladimír Kostka byl hokejový teoretik a trenér československého národního hokejového mužstva. Svůj život spojil s tělesnou výchovou, sportem a především s ledním hokejem. Jako trenér československých hokejistů získal devět medailí z mistrovství světa, z toho jednu zlatou, čtyři bronzové a stejný počet stříbrných.

Kapitán Engineers mistrem světa

Kapitán univerzitního týmu přidává do mozaiky zajímavých jmen a úspěchů svou část tím, že se sám stal mistrem světa. Nikoli však v ledním hokeji, ale na kolečkových bruslích – tedy v inline hokeji.

Evropská univerzitní hokejová liga nabízí hodně zajímavých osobností, o nichž jistě ještě uslyšíme. Je otázkou, jestli se kluci prosadí svými výkony na ledě nebo zaujmou kariérami v jiných odvětvích. Jisté je, že tito borci nebudou dodělávat maturitu ve třiceti letech.

Blíží se play off 

Stejně jako jiné hokejové soutěže, i EUHL vrcholí vyřazovacími boji. O prvenství v základní části se do posledního zápasu uchází Masarykova univerzita a Gladiátoři z Trenčína. Zajímavostí je, že právě bitva o Prahu se bude opakovat. Týmy Engineers a UK Praha na sebe narazí hned v prvním kole. 

Zdroj: 
prima.iprima.cz