Datum zveřejnění: 
14. 3. 2019

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Spojených státech domluvil rozšíření spolupráce Marylandské univerzity s českými institucemi v oblasti umělé inteligence. Podle Babiše by spolupráce s americkou univerzitou mohla pomoci tomu, aby v Česku vzniklo jedno z evropských středisek pro vývoj umělé inteligence.

„Na základě této návštěvy jsme se domluvili na návštěvě těchto institucí v Čechách, abychom navázali ještě větší spolupráci,“ řekl Babiš.

S rozvojem umělé inteligence v Česku počítá i vládní strategie pro inovace.

Aktivity v rámci umělé inteligence chce Babiš koordinovat s místopředsedou Rady pro vědu, výzkum a inovace Karlem Havlíčkem.

Zmínil, že v Praze by mohlo vzniknout národní centrum, kde by se na vývoji umělé inteligence pracovalo a které by mohlo být jedním z hlavních podobných středisek v Evropské unii.

„Chtěl bych, aby se Česko stalo hubem umělé inteligence,“ prohlásil Babiš po návštěvě univerzity.

V současnosti se podle Babiše zabývá vývojem umělé inteligence zhruba tisíc českých vědců.

Premiérovi na americké univerzitě představili novinky v oblasti robotiky, autonomních automobilů, robotů, kteří se sami učí, nebo analýzy zdravotního stavu prostřednictvím skenování obličeje..

Vědci z Marylandu se mimo jiné intenzivně zaměřují na oblast strojového učení. Spolupracují mimo jiné se svými kolegy z pražské ČVUT. Čeští odborníci se zase dlouhodobě zapojují do amerických obranných projektů.

Zdroj: 
byznysnoviny.cz