Datum zveřejnění: 
13. 3. 2019

Na Hlávkově mostu pokračují diagnostické práce. Odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT v těchto dnech odebírají ze základů mostu vzorky betonu a podloží, aby určili, v jakém technickém stavu je. Výsledky průzkumu mají posloužit při přípravě jeho rekonstrukce.

Odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT vykopali průzkumnou jímku u 5. pilíře Hlávkova mostu, aby z něj odebrali vzorky a určili tak jeho aktuální stav. Podle ředitele Jiřího Kolíska výsledky zatím odpovídají stáří konstrukce.

"Ty betonáže jsou po platné době vzniku. Byl to úsvit betonového stavitelství v Čechách, takže když se podíváte, tak oni racionálně postupovali tak, že do těch základových konstrukcí, kde to namáhání není tak veliké, jako třeba v těchto obloucích, tak použili třeba méně cementu, trošku jiný způsob hutnění, jiné kamenivo, takže třeba ty vzorky jsou mezerovité, což je na nich vidět a v dnešních podmínkách by takovýto beton jistě neobstál," řekl Jiří Kolísko - ředitel Kloknerova ústavu ČVUT.

Zajímavostí stavby je, že její podloží bylo vyztuženo dřevěnými pilotami. I z těch byly odebrány vzorky pro podrobnou analýzu.

"To, co jsme zjistili, se ukazuje , že když jsou v tom betonu a jsou trvale zaplaveny, což tady platí, tak jsou v pořádku. To co není v betonu nebo bylo mimo, tak ty konce pilotů vykazují známky degradace," řekl Jiří Kolísko - ředitel Kloknerova ústavu ČVUT.

Výsledky analýz by měly být známy v polovině tohoto roku. Na jejich základě se stanoví způsob oprav jednotlivých částí mostu.

"Někdy v polovině roku bychom měli mít nejen závěrečnou zprávu té diagnostiky, ale i ten základ toho projektu a počítám, že když vše půjde hladce, tak nejpozději v roce 21 by se mohl začít rekonstruovat," řekl Adam Scheinherr - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Během tohoto víkendu proběhnou zároveň další zatěžkávací zkoušky mostu.

"Most bude osazen senzory, po mostě budou jezdit nákladní automobily, celkem jich bude 6," řekl Petr Smolka - generální ředitel TSK hl. m. Prahy.

Provoz zde bude omezen jen částečně. Automobily budou moci projíždět v jednom pruhu. 

Autor: 
David Wilczek
Zdroj: 
prahatv.eu