Datum zveřejnění: 
7. 3. 2019

Železniční obdoba silničního bodového systému by podle ředitele Drážního úřadu Jiřího Koláře mohla vést i ke ztrátě licence často chybujících strojvedoucích. Ministr dopravy Dan Ťok, který s návrhem přišel, přitom původně hovořil spíše o pozitivní motivaci v podobě příplatků pro spolehlivé strojvedoucí. Kolář však upozornil, že dnes nelze lincenci odebrat dříve, než strojvedoucí spáchá ve službě trestný čin a je za něj odsouzen.

Po sérii mimořádných událostí na železnici jednaly špičky české železnice i vedení Českých drah o tom, jak provoz lépe zabezpečit. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) již předem hovořil o tom, že by chtěl na železnici zavést obdobu trestných bodů, které dostávají řidiči.

Podobně jako řidiči, kteří se po spáchání několika přestupků „vybodují“ až ke ztrátě řidičského průkazu, by mohli strojvedoucí přijít o licenci, kdyby často chybovali. Podle ředitele Drážního úřadu Jiřího Koláře připadá v úvahu buď její úplné odebrání, nebo pozastavení platnosti po určitém počtu zaviněných mimořádných událostí.

„Musíme obodovat jednotlivé mimořádnosti a zamyslet se nad pozastavením nebo odebráním licence, případně možností mimořádných přezkoušení,“ poznamenal Kolář. Návrh bodového systému by podle něj mohl být hotov během několika týdnů.

Licenci dostávají strojvedoucí od Drážního úřadu po úspěšném složení zkoušek. Oproti minulosti je systém přísnější, na složení jsou jen tři pokusy, dříve nebyl počet pokusů omezen. Zato ale úřad nemůže licenci odejmout, pokud k tomu nejsou zdravotní důvody nebo není strojvedoucí odsouzen za trestný čin související s výkonem služby.

Šéf drah: Musíme se naučit tvrdé porušení předpisů trestat

Dopravní experti ovšem o významu bodového systému pochybují. Podle Zdeňka Michala z Fakulty dopravní ČVUT by bylo potřeba hlavně zabezpečit vozidla, takže by strojvedoucí nemohl omylem projet návěst Stůj.

Podle generálního ředitele Českých drah Miroslava Kupce je naopak bodový systém použitelný. „Naprostá většina lidí, kteří tu práci denně vykonávají, jsou zodpovědní, solidní, dělají ji dobře. Ale bohužel budeme muset zpřísnit kontroly, nastavit systém tak, abychom dokázali sankcionovat strojvedoucí v případě, že dochází opakovaně k porušení pravidel,“ míní.

Zdůraznil zároveň, že dráhy od minulého týdne provedly 300 kontrol strojvedoucích. Začaly ještě před dvojicí nehod, které poznamenaly počátek tohoto týdne, podle Kupce ale žádná systémová pochybení nezjistily a zaměstnanci předpisy dodržují. Chtěl by ale podpořit praktickou výuku. „V minulosti strojvůdci museli absolvovat třicet týdnů praktické výuky. To se poté snížilo, nyní se ovšem chceme k tomuto číslu znovu přiblížit,“ uvedl Kupec.

Šéf drah je přitom skeptický k případnému zavedení kamerového dohledu v lokomotivách. Míní, že by to na strojvedoucí spíše vytvořilo tlak, který by mohl vést k nervozitě a dalším chybám.

 

Autor: 
Adam Berger
Zdroj: 
magzine.cz