Datum zveřejnění: 
7. 3. 2019

Martin POUVA, moderátor
Premiéra Andreje Babiše dnes čeká pravděpodobně vrchol jeho dosavadní politické kariéry.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka
Už za okamžik se společně s manželkou setká s prvním párem Spojených států amerických. A hned potom ho prezident Donald Trump přijme v Oválné pracovně Bílého domu.

Martin POUVA, moderátor
A my se teď do Washingtonu podíváme živě. Přímo v areálu Bílého domu je připravena naše kolegyně Kristina Tůmová. Dobrý večer, Kristino, do příjezdu Andreje Babiše zbývá posledních pár minut, tak jak to na místě vypadá?

Kristina TŮMOVÁ, redaktorka
Krásný večer do Prahy. Já teď stojím na severní straně Bílého domu, napjatě tu očekáváme příjezd Andreje Babiše i s manželkou. Měli by dorazit asi za 10 až 15 minut, ale k té druhé straně Bílého domu, k jižnímu průčelí. Tam je i ostatně přivítá Donald Trump a schůzka bude probíhat podle zvyklostí jako z jiných oficiálních návštěv, například britské premiérky Mayové nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. A poté se s manželkami přesunou do Oválné pracovny, kde bude foto termín pro média. A pak už je čeká jednání s delegacemi, tam už tedy manželky přítomny nebudou. Podle české strany na každé straně bude asi 6 až 7 vyjednavačů, a dokonce se do toho jednacího sálu musely přidávat další židle, aby se všichni k tomu stolu vešli, což ostatně toto česká strana vnímá jako velké gesto od Spojených států a od Bílého domu, že si váží vztahů s Českou republikou a že chtějí budovat nové a pokračovat v budování těch dalších vztahů. Ostatně to dokládá i složení americké delegace, protože kromě viceprezidenta Mikea Pence bude přítomný ministr zahraničí Mike Pompeo a bezpečnostní poradce John Bolton. Premiér Andrej Babiš nám dnes dopoledne říkal, že se velmi připravoval důkladně na tuto schůzku, načítal různé statistiky, hlavně co se třeba týká obchodní bilance se Spojenými státy a chce také toto Donaldu Trumpovi prezentovat. Ostatně ta schůzka s Donaldem Trumpem bude delší než normálně. Donald Trump si na českého premiéra vyhradil asi 50 minut, zvyklostí bývá půlhodina. My se příjezd Andreje Babiše pokusíme zprostředkovat živě, takže se sem do Washingtonu ještě vrátíme. Teď už se ale podívejte na včerejší a také dnešní program Andreje Babiše.

Kristina TŮMOVÁ, redaktorka
Premiér zamířil do vývojového centra na Marylandské univerzitě. Domluvil tam například další spolupráci v oblasti umělé inteligence. Už teď místní vědci a studenti spolupracují s ČVUT. Na Marylandské univerzitě si vyzkoušel i virtuální realitu. Tato škola patří mezi špičky ve vývoji umělé inteligence.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/
Co je důležité, že my jsme na základě této návštěvy se domluvili na návštěvě těchto institucí v Čechách, abysme vlastně navázali ještě větší spolupráci.

Kristina TŮMOVÁ, redaktorka
Na schůzku do centrály CIA v Langley ho pozvala ředitelka Gina Haspelová. Je to vůbec poprvé, kdy se prezident nebo premiér České republiky přímo v centru legendární zpravodajské služby ve Virginii objevil. Večer si Babiš s manželkou Monikou odpočinuli na zápase NBA. S jednatřicítkou na zádech jediný Čech v této soutěži, Tomáš Satoranský, pomohl Wizards k výhře nad Dallasem 14 body. S Babišovými se ale nepotkal.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/
Bylo to fajn, byla to zajímavá obrovská hala. Já jsem tam náhodou potkal legendu hokeje slovenského Petra Vondru, který tady hrál ve Washington Capitol s Jaromírem Jágrem a fandili jsme samozřejmě našemu baskeťákovi Satoranskému, který hrál skvěle.

Kristina TŮMOVÁ, redaktorka
Český předseda vlády zahájil den pracovní snídaní s americkými investory. Zájem o spolupráci s Českem mají vojenský výrobce vrtulníků, bezpečnostní a inovační firmy.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/
Samozřejmě jsem je informoval o tom, že máme jedny z nejdražších dat v Evropě, takže jsem je informoval, že bude tady soutěž na toho čtvrtého operátora, že potřebujeme nějakého silného investora.

Kristina TŮMOVÁ, redaktorka
Andrej Babiš se už za chvíli připojí k pětici českých premiérů, kteří osobně jednali s prezidenty Spojených států v Bílém domě. Z Washingtonu pro televizi Nova, Kristina Tůmová.      
 

Zdroj: 
NOVA