Datum zveřejnění: 
7. 3. 2019

Český premiér Andrej Babiš začal svou ostře sledovanou návštěvu Spojených států prezentací v Americké obchodní komoře. Na půdě instituce, která zastupuje zájmy amerického byznysu, představil čerstvou Národní inovační strategii České republiky.

"Byli přítomni zástupci velkých nadnárodních firem, které u nás vytvořily desítky tisíc pracovních míst. Naši strategii přijali velice pozitivně," řekl Babiš po setkání.

Mezi firmy zastoupené na schůzce nechyběly Cisco, Motorola, Google, Amazon, GE, nebo Bell Helicopter, která se uchází o zakázku na dodání vrtulníků české armádě. Vojsko poptává dvanáct víceúčelových helikoptér.
Babiš podpořil nákup vrtulníků metodou G to G (goverment to government - vláda vládě, pozn. red.) . Dva z potenciálních pěti uchazečů jsou přitom americké firmy Bell Helicopter a Lockheed Martin.
Bell nabízí stroje Yankee, které jsou supermoderní verzí nejslavnějších vrtulníků války ve Vietnamu: UH1 - Iroquois, známějších pod přezdívkou Huey. Havlíček ministrem? Zatím ne
Babišovi pomáhal s prezentací místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček, kterého sám Babiš označil za svou "pravou ruku v oblasti inovací". Havlíček je totiž hlavním autorem dokumentu, který na 28 stranách zdůrazňuje nutnost podporovat technologické inkubátory, startupové projekty a digitální Česko včetně průmyslu a státní správy. Na dotaz, jestli s ním počítá ve vládě, odpověděl, že se sice rád obklopuje schopnými lidmi, ale "pan Havlíček má svůj byznys a toto téma není na stole."
Ze sídla Americké obchodní komory se delegace odebrala do sídla Národní nadace pro vědu. Babiš měl následně jednání, kterého se média nemohla zúčastnit. Z jednání pochází tento tweet:
Andrej Babiš (Twitter) @AndrejBabis 06.března 2019 v 18:56, příspěvek archivován: 06.března 2019 v 19:40
Skvělá zpráva pro českou vědu. Při jednání s prestižním federálním úřadem pro vědu jsme po představení naší vize dohodli velice konkrétní spolupráci. Do Česka se velmi brzy vypraví mise ředitelů @NSF , která připraví prioritní oblasti spolufinancování české vědy americkou stranou. 4 lidé to sdílejí odpovědět retweet oblíbit
V oblasti inovací Babiš zůstal i poté. Vládní delegace se vypravila do areálu Marylandské univerzity, která se pyšní dvěma nobelisty. V jejím sídle se předseda vlády sešel s vedoucími jednotlivých projektů programu pro umělou inteligenci. Právě Artificial Intelligence nebo AI, jak zní anglická zkratka názvu tohoto odvětví, patří k pilířům česko-americké výzkumné spolupráce.
Premiérovi byly představeny novinky v oblasti robotiky, autonomních automobilů i rozeznávání tváří. "Chtěl bych, aby se Česko stalo hubem umělé inteligence," prohlásil Babiš po návštěvě univerzity.
Akademici z Marylandu se mimo jiné intenzivně zaměřují na oblast strojového učení. Přes Atlantik navíc spolupracují se svými kolegy z pražské ČVUT. Čeští odborníci se zase dlouhodobě zapojují do amerických obranných projektů. Cesta do Langley i za basketem
Klíčový bod Babišova středečního programu následoval odpoledne. Pouze v doprovodu důstojníka české ochranné služby se český premiér vydal do ústředí americké CIA v Langley ve Virginii. Ministerský předseda se setkal s ředitelkou Ginou Haspelovou a dalšími vysokými představiteli výzvědné služby. Dosud žádný jiný český premiér nebo prezident neměl na svém programu návštěvu CIA.

Autor: 
Veselin Vačkov
Zdroj: 
https://www.lidovky.cz/domov/prvni-babisuv-den-v-usa-inovace-cia-i-basketbal.A19...