Datum zveřejnění: 
7. 3. 2019

Iniciativa Czexpats in Science (czexpatsinscience. cz) si klade za cíl propojit české vědce v zahraničí, zprostředkovat jim kontakt s českým prostředím a usnadnit jim návrat do ČR. Založily ji tři absolventky ČVUT se studijními a pracovními zkušenosti z Anglie a Německa: Markéta Kubánková, Anna Stejskalová a Vladimíra Petráková.
"K založení platformy nás vedly vlastní zkušenosti při návratu ze studia nebo práce v zahraničí do ČR, kdy je člověk limitovaný nedostatkem kontaktů a neznalostí specifik českého prostředí," vysvětlují zakladatelky v tiskové zprávě.
Prvního setkání iniciativy se zúčastnilo okolo osmdesáti vědců v různých fázích kariéry se zkušenostmi ze třinácti různých zemí, například z univerzit v Cambridge a Oxfordu, z ETH v Curychu, z německých ústavů Maxe Plancka, ze Stanfordovy univerzity či z Weizmannova ústavu v izraelském Rehovotu. "Zúčastnění vědci se shodli na tom, že v Česku je třeba zvýšit počet a zlepšit transparentnost vypisovaných pozic pro juniorské vedoucí výzkumných skupin a zdůrazňovali důležitost stabilního institucionálního financování," uvádějí organizátorky. Možností financování pro úspěšné mladé vědce, kteří si chtějí založit vlastní výzkumnou skupinu v ČR, zatím není mnoho: "Kromě juniorských grantů GA ČR, programu Primus na Univerzitě Karlově, programu Lumina quaeruntur Akademie věd ČR vypisuje juniorské granty pro začínající vědce například ÚOCHB AV ČR." Mezery ve financování poskytované státními institucemi částečně vyplňují soukromí dárci, například Nadace Experientia (Vesmír 97, 404, 2018/7) nebo Nadační fond Neuron (Vesmír 97, 130, 2018/3).      

Zdroj: 
Vesmír