Datum zveřejnění: 
7. 3. 2019

Den před setkáním s prezidentem Donaldem Trumpem navštívil český premiér Andrej Babiš centrálu americké Ústřední zpravodajské služby CIA, večer pak s manželkou Monikou sledoval českého basketbalistu Tomáše Satoranského v zápase NBA. Setkání s Trumpem se uskuteční ve 14 hodin místního času (20 hodin SEČ).

V ústředí CIA Babiš ve středu odpoledne jednal s ředitelkou služby Ginou Haspelovou. Oznámil to bez dalších podrobností tiskový odbor úřadu české vlády.

Podle diplomatů je Babiš pravděpodobně prvním vysokým představitelem České republiky, který byl do centrály CIA pozván a jednal s jejím vedením.

Předsedu české vlády měl do sídla CIA ve virginském Langley podle Lidových novin doprovodit ředitel české Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. O jeho účasti se zpráva tiskového odboru úřadu vlády nezmiňuje.

Večer pak český premiér sledoval českého basketbalistu Tomáše Satoranského v zápase jeho klubu Washington Wizards proti týmu Dallas Mavericks.

Domácí Washington duel s Dallasem otočil a v basketbalové NBA se raduje z triumfu 132:123. Tomáš Satoranský coby nejvytíženější hráč zápasu zaznamenal 14 bodů, 11 asistencí a osm doskoků a měl blízko k triple double. S Babišem se ale osobně nesetkal. „Osobní setkání jsem odmítl, na zápas však může dojít kdokoliv,“ napsal Satoranský v soukromé konverzaci na Facebooku fanouškovi. Komunikaci zveřejnil portál proBasket.cz.

Během středečního programu v USA český premiér zavítal také na Marylandskou univerzitu, kde se dohodl na prohloubení splupráce s českými institucemi v oblasti umělé inteligence. Univerzita už nyní spolupracuje s pražským ČVUT. Podle Babiše by spolupráce s americkou univerzitou mohla pomoci tomu, aby v Česku vzniklo jedno z evropských středisek pro vývoj umělé inteligence.

„Na základě této návštěvy jsme se domluvili na návštěvě těchto institucí v Čechách, abychom navázali ještě větší spolupráci,“ řekl Babiš po setkání s představiteli Marylandské univerzity. Podle něj by to posílilo spolupráci v této oblasti. S rozvojem umělé inteligence počítá i česká vládní strategie pro inovace.

„Chceme koordinovat s kolegou (místopředsedou Rady pro vědu, výzkum a inovace Karlem) Havlíčkem všechny aktivity v rámci umělé inteligence, které nejsou koncentrované,“ uvedl Babiš. Podle něj by tak v Praze mohlo vzniknout národní centrum, ve kterém by se na vývoji umělé inteligence pracovalo a které by mohlo být jedním z hlavních podobných středisek v Evropské unii. V současnosti se podle Babiše zabývá vývojem umělé inteligence zhruba tisíc českých vědců.

Schůzka s Trumpem začne ve 20 hodin SEČ

Vrcholem Babišova programu v USA bude odpolední schůzka s prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě. Schůzka začíná ve 14 hodin (20 hodin SEČ).

V Bílém domě stráví Babiš hodinu. Dvacet minut je vyhrazeno na setkání s Trumpem za účasti jejich manželek Melanie a Moniky. Dalších čtyřicet minut spolu budou jednat širší delegace.

Za americkou stranu má kromě Trumpa dorazit i viceprezident Michael Pence, ministr zahraničí Mike Pompeo, ministr energetiky Rick Perry či Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton. Mezi tématy mají být podle vyjádření Bílého domu diskuse o posílení dvoustranných vztahů, problémy kybernetické a energetické bezpečnosti či vzájemný obchod.

List The New York Times napsal, že k pozvání předsedy vlády do Washingtonu a do Bílého domu mohlo přispět i české stanovisko k čínským společnostem Huawei a ZTE, které jako bezpečnostní riziko označily jak americké, tak české úřady.

Českého premiéra ve čtvrtek kromě návštěvy Bílého domu čeká také jednání s americkými investory. Uctí rovněž památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka u jeho památníku ve Washingtonu.

 

 

Zdroj: 
zpravy.iDNES.cz