Datum zveřejnění: 
7. 3. 2019

Izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron dnes společně s rektorem ČVUT Vojtěchem Petráčkem dnes na Velvyslanectví Státu Izrael v Praze oficiálně odstartovali takzvaný Česko-izraelský akcelerátor (CIPA). Má jít o další z fází rozvoje historické technologické spolupráce obou zemí, která nyní více zapojí vysoké školy a jejich studenty.

CIPA v současné fázi dává dohromady studenty pražského ČVUT a izraelské univerzity Technion v Haifě. Společné týmy mají pracovat na nových technologiích, které se pak budou přenášet do praxe. Výzkum je přímo podporovaný soukromými společnostmi, které samy mohou předmět výzkumu poptávat.

Program startuje s projekty od čtyř podniků. Nordic Telecom, který má ambici stát se čtvrtým mobilním operátorem v Česku, se studenty dělá na provozu dedikované mobilní sítě pro kritické aplikace a na bezpečnostních prvcích. S firmou Eltodo se spolupracuje na vývoji autonomní mobility ve velkých městech, ČEZ ESCO zajímá elektromobilita a řízení životního cyklu elektrobaterií a Aero4TE zase dělá systém pro zvýšení bezpečnosti pozemního provozu.

V současné fázi je největší zaměření na smart city a automobilový průmysl. V něm se Izrael začíná poměrně výrazně prosazovat. A to i díky společnostem jako Mobileye, která vyvíjí technologie pro počítačové vidění a autonomní řízení a kterou za 15,3 miliardy dolarů koupil Intel.

Spolupráci s židovským státem už dříve rozjela Škoda Auto. Ta skrze svůj startupový program DigiLab začala spolupracovat s tamními startupy. Škoda má v Tel Avivu nové technologické centrum a obecně vidí izraelský trh jako zajímavý. Vůz Škoda Scala byl představen právě tam. Český vývoz do Izraele rychle roste, loni nárůst tvořil asi 80 procent. Velkou část z toho tvoří právě automobily.

„V Česku máte velice špičkové studenty,“ uvedl velvyslanec Meron. CIPA jim pod dohledem mentorů a lektorů nabídne dvouměsíční akcelerační program, během kterého se vydají i do Izraele.

ČVUT je dle svých slov první českou univerzitou, která takový mezinárodní inovační akcelerátor rozjíždí. Navazuje na inkubátor InQbay, který už škola provozuje.

Do Izraele se nedávno v souvislosti s podporou vzájemné technologické spolupráce vydal premiér Andrej Babiš. „Česko má rozjetých několik zajímavých projektů. Například tým kolem profesora Michala Pěchoučka se snaží do Česka dostat centrálu pro umělou inteligenci, o kterou se nyní v Evropě soutěží,“ sdělil Meron.

Izrael je také jedna ze tří zemí, kde má Česko stálého kybernetického atašé. Vedle Tel Avivu (Vladimír Petera) je ještě v Bruselu (Lukáš Pimper) a Washingtonu (Daniel Bagge).

Zdroj: 
Lupa.cz