Datum zveřejnění: 
7. 3. 2019

Martin ŘEZNÍČEK, redaktor
Vedle schůzek s politiky, byznysmany, lidmi z univerzit má premiér a jeho žena také neformální program tady ve Washingtonu. Tak třeba včerejší den završili společně na basketbalovém utkání týmu Washingtonu Wizards v sestavě s jediným Čechem v NBA, mimořádně úspěšným v tuto dobu, Tomášem Satoranským. Monika Babišová sama navštívila vojenskou nemocnici a podívala se i do dílny, kde vyrábějí protézy pro válečné veterány. Na svém Instagramu vzdělat taky fotku z hotelového pokoje s výhledem na Bílý dům. Tam přímo do Bílého domu se teď podíváme opět živě za David Miřejovským. Davide, limuzína s Andrejem Babišem by měla dorazit k dveřím západního křídla zhruba za půl hodiny. Víme už teď, jak to přijetí bude vypadat?

David MIŘEJOVSKÝ, redaktor
Ano, to víme, to vychází z protokolu, který je jasně dán v některých těch hlavních bodech. V 19:45 středoevropského času bude premiér Babiš přivítán Donaldem Trumpem a první dámou Spojených států Melanií Trumpovou. Premiér Babiš přijíždí do Bílého domu se svojí manželkou Monikou Babišovou. Následně se přesunou vlastně jen několik málo metrů dovnitř Bílého domu, kde se zapíší do pamětní knihy, a následně, ta doba bude trvat jen několik málo minut, možná desítek vteřin, přesunou se ve čtyřech do Oválné pracovny. Tam už budeme my novináři a dostaneme několik málo minut na to, abysme položili dotazy k tomu dnešnímu dění. Následně pokračuje právě jednání mezi osmi očima, tedy mezi americkým prezidentem, českým premiérem a jejich manželkami. Na toto jednání je vyhrazeno v protokolu 20 minut. Následně se český premiér Andrej Babiš a americký prezident Donald Trump přesunou opět o několik málo metrů vedle tady v Bílém domě do většího jednacího sálu, kde už na ně budou čekat obě 2 delegace. Pro jednání právě v tomto širším formátu je v tom programu vyčleněno 40 minut, ale je skutečně na Donaldu Trumpovi, jak dlouho toto jednání povede, zda třeba ten čas vyhrazený pro to jednání prodlouží, protože bude mít pocit, že ta témata, o kterých se baví, jsou natolik důležitá, že je jim potřeba věnovat více času. Samozřejmě Andrej Babiš tady ve Spojených státech absolvoval už mnoho různých jednání, například včera byl na univerzitě v Marylandu.

David MIŘEJOVSKÝ, redaktor
Virtuální realita pro trénink lékařských zásahů. Roboti, co se sami učí, i automobily, které v provozu jezdí bez zásahu řidiče. Hlavní projekty v oblasti umělé inteligence, které vědci z Marylandské univerzity představili českému premiérovi. Sami ale přiznávají, že je před nimi ještě mnoho let vývoje.

Dinesh MANOCHA, vedoucí vývoje programu autonomních vozů, Marylandská univerzita
Lidé se nechovají podle pravidel. Znáte to. Největší výzvou pro autonomní řízení je pohybovat se blízko dalších účastníků provozu. Lidé jsou velmi těžko předvídatelní.

David MIŘEJOVSKÝ, redaktor
Podpora inovací a vývoje umělé inteligence patří mezi priority české vlády. Právě autonomní systémy mohou být za několik let zásadní i pro průmysl v České republice.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/
Umělá inteligence je o spolupráci vlastně robotů s člověkem a nahrazování vlastně člověka stroji. A to je samozřejmě samozřejmě i budoucnost i řešení některých problémů, který máme jako v Evropě.

David MIŘEJOVSKÝ, redaktor
V Česku se vývoji umělé inteligence věnuje přes 9 stovek vědců. Cesta premiéra do Spojených států má za cíl posílit jejich kontakty s americkými experty. Marylandská univerzita brzy oznámí podpis spolupráce s ČVUT. Z České republiky by se i díky tomu měl stát evropský lídr ve vývoji umělé inteligence.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace
My jsme špičkou v oblasti automatizace výroby, v oblasti umělé inteligence, jsme velmi dobří v oblasti konverzace, různé jazykové mutace, překlady a tak dále.

David MIŘEJOVSKÝ, redaktor
Ve středu se premiér sešel s ředitelkou CIA. Obsah jednání s Ginou Haspelovou ale zůstává neveřejný a předseda vlády ho nechce komentovat.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/
Je to v programu, a to je všechno, co chci k tomu říct.

David MIŘEJOVSKÝ, redaktor
Během všech tří dnů ve Spojených státech má Andrej Babiš naplánována setkání se zástupci amerických podniků. Mnohé z nich už v České republice působí a plánují další investice. David Miřejovský, Česká televize, Washington.      

Zdroj: 
ČT 1