Datum zveřejnění: 
7. 3. 2019

Andrej Babiš si ve Spojených státech s manželkou zašel na zápas NBA a jako první z vysokých představitelů České republiky byl pozván do centrály CIA. Po dlouhé době bude český předseda vlády přijat americkým prezidentem. K setkání Andreje Babiše s Donaldem Trumpem dojde ve čtvrtek ve 20 hodin SEČ. Nejdříve se politici potkají s manželkami, později se páry rozdělí.

Český premiér Andrej Babiš zavítal s manželkou Monikou Babišovou do Spojených států, kde se osobně setká s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, což je po více než deseti letech, kdy k takovému setkání českého předsedy vlády s americkým prezidentem dojde.

Ve středu odpoledne navštívil český premiér centrálu americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), kde jednal s ředitelkou služby Ginou Haspelovou. 

V rámci středečního programu český premiér zavítal také na Marylandskou univerzitu, kde se jednalo o spolupráci s českými institucemi v oblasti umělé inteligence. Univerzita už nyní spolupracuje s pražským ČVUT. 

Večer se pak Andrej Babiš s Monikou Babišovou přesunul na basketbalový zápas Washington Wizards proti týmu Dallas Mavericks, během něhož manželé sledovali českého hráče Tomáše Satoranského.

K hodinovému setkání Andreje Babiše s Donaldem Trumpem dojde ve 14 hodin místního času (20 hodin SEČ). Prvních dvacet minut se potkají za účasti manželek, zbývajících čtyřicet minut budou jednat širší delegace. 

Mezi probíranými tématy bude posílení dvoustranných vztahů, problémy kybernetické a energetické bezpečnosti nebo vzájemný obchod. Mimo jiné bude Babiš Trumpovi tlumočit pozvání do Česka od prezidenta Miloše Zemana.

Kromě návštěvy Bílého domu českého premiéra čeká setkání s americkými investory. Večer pak Babiš uctí památku československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka u jeho památníku ve Washingtonu.

Naposledy se do Bílého domu dostal Petr Nečas (ODS) v roce 2001, kdy se zároveň potkal s Barackem Obamou. Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl sice v Bílém domě dvakrát, prezident ho však nepřijal.

Autor: 
Kristýna Kochánková
Zdroj: 
expres.cz