Datum zveřejnění: 
6. 3. 2019

Výstavba Radlické radiály by pravděpodobně výrazně zkomplikovala dopravu na Barrandovském mostě a v jeho okolí. Dokládá to studie, kterou zpracovali odborníci z ČVUT. Podle nich je potřeba zavést několik opatření, která by tento problém výrazně eliminovala. Vedení pražského magistrátu v současné době čeká na vyjádření radnice páté městské části, které se stavba dotkne nejvíce.

Projekt výstavby Radlické radiály původně pochází z 90. let. Minulé vedení pražského magistrátu proto zadalo odborníkům z ČVUT zpracovat studii, která by ukázala jaký vliv bude mít stavba na dopravu v blízkosti Barrandovského mostu a jeho okolí. 

"Už dnes, v oblasti Barrandovského mostu v době dopravních špiček, ať už ráno nebo odpoledne, dochází téměř k vyčerpání kapacity," řekl Petr Kumpošt, vedoucí dopravních analýz.

"Jsou to velice závažné věci, které musíme nyní analyzovat. Je vidět, že Radlická radiála sama o sobě nejspíš nebude fungovat bez toho, aniž by se udělaly velké úpravy," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Studie ČVUT doporučuje řešit nepříznivou situaci kolem Barrandovského mostu co nejdříve a zároveň navrhuje řadu opatření. 

"Takže jsme navrhovali snížení rychlosti v době dopravních špiček tak, jak je to v okolí, třeba 50 kilometrů v hodině. Z těch tvrdých opatření navrhujeme úpravu nebo výstavbu nové křižovatky na straně modřanské, případně úpravu rampy nebo zamezování jízdy na rampu z Dobříšské přímo na Barrandovský most," řekl Petr Kumpošt. 

Nejtvrdší opatření počítají i s výstavbou nového mostu v blízkosti Barrandova. 

"Který by přenesl část kapacity stávajícího Barrandovského mostu a zároveň sloužil i dalším potřebám," řekl Petr Kumpošt.

V současné době byla podána žádost o vydání územního rozhodnutí k projektu Radlické radiály. Pro zahájení stavby je potřeba ještě získat stavební povolení. Vzhledem k tomu, že případně změny se dotknou hlavně MČ Praha 5, pražský magistrát čeká na vyjádření radnice Prahy 5. Na základě toho pak bude sestavena pracovní skupina, která bude pokračovat v další přípravě.

Autor: 
David Wilczek
Zdroj: 
prahatv.eu