Datum zveřejnění: 
6. 3. 2019

Od roku 2010 ubylo vysokým školám téměř sto tisíc studentů, nastupují totiž slabší populační ročníky. Univerzity se uchazeče snaží zaujmout novými programy, moderním vybavením nebo třeba větším propojením s praxí.
V první řadě univerzity lákají potenciální uchazeče na více specializované obory, které často reagují na současné změny ve společnosti.
Masarykova univerzita v Brně (MU) třeba reflektuje rostoucí potřebu léčby poruch plodnosti programem embryologie. Vystudovat se na MU dá i osobní a kondiční trenérství stejně jako na Fakultě tělovýchovy a sportu na Karlově univerzitě (FTVS UK). Na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) zase v rámci programu otevřená informatika vznikají obory jako internet věcí, kybernetická bezpečnost nebo počítačové hry a grafika. Obor Herní design příští rok otevře Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze (FAMU). Zájem je i o studium v angličtině, což na Vysokém učení technickém v Brně (VUT) spojili s praxí - studenti si v programu "Enterpreneurship and Small Business Development" zakládají vlastní firmy a učí se podnikat na reálném trhu.
MU plánuje postavit cvičnou nemocnici pro budoucí lékaře. "Bude zahrnovat urgentní příjem včetně plně vybavené makety sanitního vozu a urgentních lůžek, operační sály, jednotky intenzivní péče i standardní nemocniční pokoje," popsala pro iHned.cz mluvčí univerzity Tereza Fojtová.
Vysoká škola báňská (VŠB) a Technická univerzita Ostrava (TUO) zase otevírají dva laboratorní komplexy s prvky Průmyslu 4.0, kde si studenti budou moci vyzkoušet třeba automatizaci a digitalizaci. Na těchto dvou univerzitách je zároveň možnost zvolit si praktickou stáž místo psaní bakalářské práce.      

Zdroj: 
Studenta web&mag