Datum zveřejnění: 
4. 3. 2019

Nedávno jsem se zúčastnil konference v Lichtenštejnském paláci, na které byla představena Inovační strategie České republiky do roku 2030.
Když jsem si přečetl cíle této strategie a přehled nástrojů k jejich dosažení, uvědomil jsem si, jak moc se překrývají se strategickými cíli a postupy, které máme na mysli na ČVUT. Ve stejné chvíli jsem si ale řekl, že konečně vzniká na centrální úrovni tak potřebný strategický dokument, který jsem dlouho postrádal – počínaje důrazem na kvalitní polytechnické a přírodovědné vzdělávání již na základních školách, podporu pedagogů a probouzení talentů přes zajištění celého spektra výzkumu: od základního přes výzkum aplikovaný po úspěšné aplikace, ochranu nových idejí až po spolupráci s průmyslem v oblasti výzkumu na zakázku či v inovacích.
Na ČVUT chceme realizovat strategii, která by nám umožnila být stále na špici technického vzdělávání a inovací. Rozvíjíme rovněž výzkumná a inovační centra vzniklá na ČVUT v oblasti aplikovaných přírodních věd, jaderné technologie, umělé inteligence, informatiky, robotiky, kosmických technologií, energetiky, energeticky úsporných řešení, dopravy, chytrých měst či letectví a kosmonautiky. A to jak v oblasti excelentního výzkumu, tak v oblasti národních center kompetence a center kompetence.
To, co v našem výzkumu a inovacích vytvoříme, bychom rádi využili nejen pro výzkum a vzdělávání, ale také k tomu, abychom pomohli tam, kde je potřeba: například v regionech, které potřebují chytrá řešení, aby se v nich lépe žilo, nebo tam, kde naši pomoc může potřebovat stát (třeba v oblasti obrany).
Aby to, co vytvoříme, nezmizelo v cizích zemích a kapsách, musíme mít důkladnou ochranu duševního vlastnictví, dobrou licenční politiku a moderní postupy vytváření spin-off a start-up firem. K tomu jsme se pustili do intenzivní spolupráce s izraelskými kolegy a pracujeme na společných modelech podpory vzniku nových firem.

Investovat do inovací se vyplatí

Jsem moc rád, že vše výše uvedené nacházím i ve strategii státu. Doufám, že takto mohu předpokládat, že ČVUT bude moci najít nejen dostatečnou podporu rozvoje technického a přírodovědného vzdělání a výzkumu, ale i spojení s průmyslem, který by rovněž do výzkumu a inovace investoval.
Z diskusí s kolegy ale vím, že finance z průmyslu jsou sice důležité, ještě důležitější však je, aby průmysl dokázal přijít na univerzitu se svou vizí, jak by chtěl překonat konkurenci. Aby dokázal v diskusi v našich laboratořích hledat řešení a aby měl odvahu jít do inovace či do nových výrobků.
Aby s námi mluvili, řekli, co je třeba, aby stáli za svými idejemi, a když dostanou řešení, aby je dokázali prodat. Aby si také uvědomili, že i v období recese se vyplatí v průmyslu investovat do výzkumu, aby se vytvořily technologické možnosti, které se uplatní po návratu konjunktury.
Podobně to platí i o výzkumu a vývoji pro sektory hospodářství s různě dlouhým ekonomickým cyklem. Například letectví a automobilový průmysl se takto navzájem doplňují a jejich současný rozvoj může stabilizovat hospodářství. Proto se oběma oblastem intenzivně věnujeme.
Pravda je, že každá strategie a její realizace musí být správně komunikovány a vysvětleny lidem, průmyslovým partnerům i ve světě. A tak jsem rád, že Česká republika chystá dynamickou prezentaci toho, že se chce vrátit na pozici země příznivé pro inovace a hi-tech průmysl s vysokou přidanou hodnotou. I my na ČVUT jdeme tímto směrem.
Každá strategie musí mít rovněž nastavenu řídící strukturu a odpovědnost za její realizaci a jsem rád, že se garance nad inovační strategií ujal pan premiér a že se na její realizaci podílel renomovaný tým koordinovaný Karlem Havlíčkem.
Doufám, že se vše při realizaci inovační strategie ČR bude dařit. I v přípravě budoucích strategických projektů je pro nás na univerzitě tato strategie velmi důležitá a myslím, že nás všechny skutečně může posunout vpřed.       

Autor: 
VOJTĚCH PETRÁČEK
Zdroj: 
Lidové noviny