Datum zveřejnění: 
27. 2. 2019

Plodná spolupráce mezi Správou Krkonošského národního parku a ČVUT pokračuje. Poté, co loni studenti vyrobili do Krkonoš lávky, se letos vrhli do obtížnějšího kousku. Postavili nouzové přístřešky pro horaly.

„Se studenty architektury spolupracujeme rádi. Je to výhodné pro obě strany. Oni získávají zajímavou možnost realizace jejich neotřelých nápadů a my zase kvalitní návrhy pro naše potřeby. Předchozí spolupráce na lávkách přes některé krkonošské potoky se osvědčila, a proto jsme se rozhodli spolupracovat i na podobě útulen,“ říká ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch. 

Útulny budou rozmístěny na křížení pěších tras a poskytnou cestovatelům potřebné přístřeší pro krátký odpočinek. Studenti měli pouze jednoduché omezení - velikost 16 m2 a celkovou cenu do 60 tisíc korun. 

Různé přístupy studentů 

„Nepravidelný, ale kompaktní tvar vyvolává pocit bezpečí, světlé dřevo v interiéru kontrastuje s plechovým opláštěním a špatným počasím. Fasáda z falcovaného plechu odolá horským podmínkám, díky zvolenému materiálu bude stárnout a měnit svůj vzhled stejně, jako kámen porůstá mechem,“ popisuje svůj návrh Julie Kopecká. Její koncept nahradí trouchnivějící áčkovou útulnu na toku Bílého Labe. Útulnu na soutoku řeky Mumlavy s Lubošskou bystřinou navrhla Markéta Laštovičková. „Hlavní inspirací byl stan, který také poskytuje nouzové přespání a rychlý komfort, když jsme právě na cestách.“

Útulny budou v Dejvicích do jara 

„Naučit se realizovat nápad je asi nejvýstižnější popis našeho snažení. Nejde jen o ten samotný nápad, ale o prověření jeho síly a reálnosti od začátku až do konce, od první čáry na papíře po poslední zašroubovaný vrut,“ vysvětluje vedoucí projektu, architektka Hana Seho. Celkem šest originálních staveb je k vidění před budovou Fakulty architektury ČVUT až do jara. Poté, co na horách roztaje poslední sníh, budou převezeny do Krkonošského národního parku.

Autor: 
Ondřej Chytil
Zdroj: 
nasepraha.cz