Datum zveřejnění: 
26. 2. 2019

T-Mobile má v rámci Deutsche Telekomu na starosti testovat technologii LTE-V, která slouží ke komunikaci mezi chytrými auty a mezi vozy a chytrými silnicemi.

Technologie LTE-V (LTE for Vehicles, někdy označováno také jako C-V2X) umožňuje přímou komunikaci mezi vozidly a mezi vozidlem a chytrou dopravní infrastrukturou. T-Mobile ji nyní testuje v pilotním provozu pro celou skupinu Deutsche Telekom ve spolupráci se Škoda Auto, s technologickým partnerem Qualcomm a za přispění Fakulty dopravní ČVUT v Praze a VŠB-TU v Ostravě. V pilotním provozu, který probíhá jako první v Evropě v rámci projektu C-Roads, se ověřují rádiové parametry a možnosti LTE-V v porovnání s obdobnými technologiemi.

Není o jediná služba z oblasti chytrých aut. Stejnojmenný produkt Chytré auto umožňuje sledovat nejrůznější parametry vozu vyčtené přímo z palubního počítače. Také tento produkt vyvíjel a testoval česk T-Mobile pro celou skupinu Deutsche Telekom. T-Mobile dále pracuje na analýze dat o pohybu zákazníků v mobilní síti, která by umožnila upozornit řidiče na nebezpečnou oblast nebo hrozící zácpu.

Autor: 
Tomáš Doseděl
Zdroj: 
mobinfo.cz