Datum zveřejnění: 
25. 2. 2019


Po té co na americké pensylvánské univerzitě ve spolupráci s Českých vysokým učením technickým úspěšně proběhl jeden raketový experiment, jehož cílem bylo získat a porovnat data z měkké a tvrdé rentgenové oblasti současně, pokračuje vzájemná spolupráce pensylvánské univerzity, ČVUT a Vojenského zkušebního technického ústavu projektem REX02.
Projekt REX02 „Studium detekce a zobrazování zdrojů rtg záření pro astrofyziku“, č. LTAUSA18094 byl zahájen 1. ledna 2019 a bude probíhat až do konce roku 2021. Projekt se zabývá studiem detekce a zobrazování zdrojů rentgenového záření pro astrofyziku. Konkrétně se jedná o vývoj a využití experimentálního rentgenového zařízení pro širokoúhlé pozorování rentgenových astrofyzikálních objektů, jak název napovídá. Součástí projektu je ověření a studium parametrů v pozemních podmínkách, v operačních podmínkách ekvivalentních orbitě a příprava pro provedení raketového experimentu společně s americkým partnrem. Pro studium vlastností bude využit rentgenový vakuový tunel na univerzitě v Pensylvánii v USA. Širokoúhlé pozorování rentgenových astrofyzikálních zdrojů by mohlo v budoucnu sloužit pro vyhledávání rentgenových cílů pro další pozorování pomocí kosmických teleskopů.
VZLÚ se zapojí do ověření a studia parametrů experimentálního rentgenového zařízení pro širokoúhlé pozorování rentgenových astrofyzikálních objektů v pozemních podmínkách a v operačních podmínkách ekvivalentních orbitě. Dále se VZLÚ bude účastnit experimentů prováděných ve Spojných státech amrických.
Současná astrofyzikální pozorování rentgenových zdrojů se uskutečňují na jednotlivých zdrojích rentgenového záření, jakými jsou zejména gama-záblesky a jejich rentgenové dosvity. Vždy se jedná o pozorování konkrétní události ve velmi malém zorném poli a tomu je přizpůsobena i technická část. Na obloze neustále vznikají nové cíle pozorování, obvykle mimo zorná pole družic, která jsou relativně malé (obvykle 1-2°). Pro včasné upozornění na nově vzniklý cíl pozorování je nutný širokoúhlý optický systém schopný nikoliv pozorovat, ale především odhalit změnu či nový rentgenový zdroj k pozorování.
Na Univerzitě v Pensylvánii ve spolupráci s ČVUT již úspěšně proběhl jeden raketový experiment, jehož cílem bylo získat a porovnat data z měkké a tvrdé rentgenové oblasti současně. Raketa primárně obsahovala americkou aparaturu (rtg. optika a chlazený CCD detektor) pro měkkou rentgenovou oblast. Dále zahrnovala českou aparaturu s širším energetickým spektrem, která byla otestována a připravena pro start na raketovém experimentu v rámci dříve navrhovaného projektu. Ke startu rakety došlo 4. dubna 2018. Let proběhl úspěšně a obě zařízení na palubě rakety byla funkční. Data z měření budou předmětem dlouhodobého zpracování, což představuje také část náplně projektu REX02.
 

Zdroj: 
letistecr.cz