Datum zveřejnění: 
24. 2. 2019

Novodobí kutilové i vynálezci budou moct v červnu opět představit své nápady a výrobky na výstavě na pražském Výstavišti. O předposledním červnovém víkendu se tam uskuteční druhý ročník festivalu kutilů 21. století Maker Faire. Tvůrci se mohou na akci hlásit od tohoto týdne do konce dubna na webu festivalu. Nekomerční vystavovatelé dostanou prostor zdarma.

V Praze se festival konal poprvé loni. Pořádal ho spolek Žádná věda a partnerem mu bylo České vysoké učení technické v Praze nebo Studia nových médií Univerzity Karlovy. Letos se v pražských Holešovicích uskuteční 22. a 23. června. Vstupenky na něj si zájemci mohou koupit v předprodeji na webovém portálu Goout.

Zájemci o vystavování svých výrobků se mohou přihlásit do konce dubna. Organizátoři potom z registrovaných projektů vyberou 200, které se na festivalu předvedou.

Podobně jako loni budou i letos součástí výstavy různé workshopy a vystoupení na pódiu. Akce nabídne také různé přednášky a světelnou nebo vědeckou show. Lidé se ještě před tím mohou zajet podívat i na podobnou akci v Plzni. Tam se na konci dubna chystá regionální festival Pilsen Mini Maker Faire.

V loňském roce přitáhl festival v Praze přibližně 10 tisíc návštěvníků. Své výrobky a vynálezy na něm představilo zhruba 170 nadšenců a organizací, včetně škol, kroužků a otevřených dílen.

K atrakcím patřilo v minulém roce zatím největší existující fotografické panorama Prahy. Další stánky a workshopy byly z velké části zaměřeny na nové technologie, jako je robotika, umělá inteligence nebo 3D tisk. K vidění byly ale i tradičnější záliby, například řezbářství nebo klasická stavebnice Merkur.

Maker Faire je globální síť festivalů, kterou v roce 2006 vytvořila redakce časopisu Make v San Francisku. Festivaly se každoročně pořádají po celém světě. Například v roce 2017 se uskutečnilo 221 akcí ve 45 zemích, navštívilo je zhruba 1,5 milionu lidí.

Zdroj: 
tyden.cz