Datum zveřejnění: 
21. 2. 2019

Obec Mikolajice na Opavsku si pořídila novou mikroelektrárnu WAVE, vývoj jejího zařízení trval asi deset let a zastřešilo jej pražské ČVUT.

Jde o první zařízení tohoto druhu na světě.
Mikroelektrárna zásobuje teplem a elektřinou všechny obecní budovy, tedy hasičskou zbrojnici, obchod s potravinami a obecní úřad.
Jako topivo využívá dřevěné pelety, ale po úpravách jí nevadí ani štěpka horší kvality. Zařízení dosahuje tepelného výkonu až 50 kilowattů, dokáže fungovat i nezávisle na distribuční síti.
Elektrárna má řadu automatizovaných funkcí a je prakticky bezúdržbová. Jak řekl starosta Mikolajic Martin Krupa, obci se podařilo na nákup zařízení získat dotaci, takže investice obecní pokladny má návratnost asi pět let.
"V prvé řadě uspoříme za nákup elektřiny, což je asi 80 tisíc korun, kromě toho uspoříme za topiče, protože zařízení je téměř bezobsluhové. Navíc budeme v zásobování energií naprosto soběstační," dodal starosta. Nápad vyrobit prostorově nenáročné zařízení, jež bude produkovat teplo a elektřinu s možností nezávislosti na dalších energetických zdrojích, byl původně základem disertační práce Jakuba Maščucha.

Malosériová výroba

Po deseti letech výzkumu a vývoje, za které je zodpovědné Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT, je mikroelektrárna plně funkční a připravená na provoz v různých podmínkách.
"Vývoj zařízení trval přes deset let a výsledky pilotního testování naplnily naše očekávání. Mikroelektrárna dosahuje hranice 80 procent celkové provozní účinnosti," řekl Jakub Maščuch.
Autorizované měření emisí potvrdilo dosažení limitů splňujících požadavky pro Ekodesign, které musejí nejpozději od roku 2020 splňovat všechny prodávané kotle. Na zařízení, která Ekodesign splňují již teď, lze navíc čerpat kotlíkové dotace," dodal.
Nyní autoři mikroelektrárny chystají spustit malosériovou výrobu zařízení, které dosáhne 120 kW tepelného a 6 kW elektrického výkonu. Důvodem vývoje elektrárny s vyššími výkonovými parametry je významně lepší ekonomická efektivita. Na trh ji uvede firma Damgaard Consulting.
"Ve srovnání s ostatními kotli je mikroelektrárna WAVE jediné zařízení, které se za dobu svého využívání díky úsporám energie zaplatí. V konečném důsledku pak mají uživatelé teplo jen za cenu paliva," doplňuje Maščuch.

Nápad byl původně základem disertační práce Jakuba Maščucha z ČVUT      

Autor: 
Aleš Honus
Zdroj: 
Právo