Datum zveřejnění: 
20. 2. 2019

Studenti českých i zahraničních vysokých škol budou od 22. února vypracovávat návrhy nové podoby a využití dvou historických objektů v Telči. Workshop nazvaný Scola Telcz se koná pravidelně od roku 2017. Účastní se ho asi čtyři desítky studentů, kteří se učí propojovat své teoretické znalosti s praxí v oblasti památkové péče. Veřejná prezentace výsledků jejich práce bude 27. února, řekl Jaroslav Makovec, ředitel Univerzitního centra Telč.

Studenti se tentokrát zaměří na zahradu bývalé jezuitské koleje, která patří k Univerzitnímu centru, a na objekt stavební fakulty Českého vysokého učení technického v centru Telče. V minulosti navrhovali například obnovu venkovských prostor v blízkosti historického jádra Telče nebo se pokusili oživit místní synagogu.

Kromě Univerzitního centra náležejícího pod brněnskou Masarykovu univerzitu a Českého vysokého učení technického se na projektu podílejí Dunajská univerzita v Kremži, Slovenská technická univerzita, Národní památkový ústav a Ústav teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd ČR. Všechny instituce se mimo jiné zabývají problematikou uchování kulturního dědictví a památkovou péčí. "Záměrem školy je rozvíjení ucelených konceptů podložených reálnými potřebami obyvatel, státní správy a samosprávy, a to na příkladech řešení úprav konkrétních objektů, urbanistických projektů či požadavků na změny stávající situace," uvedl Makovec.

Zdroj: 
tyden.cz