Datum zveřejnění: 
20. 2. 2019

Jan PIRKL, redaktor
Automatický kotel, který umí kromě tepla vyrábět i elektřinu z biomasy. To je mikroelektrárna Wave, kterou přes 10 let vyvíjí odborníci při ČVUT. Prostorově nenáročné zařízení má výkon 50 kw a jako topivo využívá dřevěné pelety. Jediné zařízení svého druhu na světě zkouší jako první v Mikolajicích na Opavsku.

Lucie KŘÍŽKOVÁ, redaktorka
Obecní úřad, hasičská zbrojnice a potraviny. Od října loňského roku se tady svítí a vytápí díky mikroelektrárně, která je uístěna v kontejneru o velikosti 4 x 2,5 m. Obec by měla ušetřit třetinu provozních nákladů.

Martin Krupa, starosta Mikolajic /nez./
Ty úspory budou v peletách a úspory budou i v obsluze, protože jsme uspořili jedno místo topiče, kterej dneska už není potřeba.

Lucie KŘÍŽKOVÁ, redaktorka
Zařízení je totiž téměř bezúdržbové. Jen jednou za dva týdny je třeba vysypat krabici s popelem.

Jakub Maščuch, vedoucí realizačního týmu, ČVRUT UCEEB
Tady například před sebou vidíme zařízení pro dopravní paliva, ty paletky potom tady tou gumovou hadicí padají přímo do podavače spalovací kommory.

Lucie KŘÍŽKOVÁ, redaktorka
Do zásobníku nade mnou se vleze až pět tun těchto dřevěných pelet, stačí ho naplnit přibližně jednou za měsíc. Chod elektrárny se dá ovládat také díky aplikaci ve smart phonu. Mikroelektrárnu vyvíjeli v univerzitním centru energeticky efektivních budov ČVUT. Její výhodou je, že funguje i ve chvíli, kdy nejde proud.

Martin Krupa, starosta Mikolajic /nez./
Mikroelektrárnu bych určitě doporučil starostům tam, kde mají levný zdroj biomasy, to znamená pelet, nebo štěpky a nebo tam, kde nemají stejně jako v Mikolajicích, plyn. Pak má ta elektrárna význam.

Jakub Maščuch, vedoucí realizačního týmu, ČVUT UCEEB
Zařízení není úplně vhodné pro český trh, naopak je velmi vhodné pro zahraniční trhy, máme poptávky například ze Sibiře, nebo ze severních oblastí Ameriky, tedy z oblastí, kde je k dispozici velké množství velmi levné biomasy a kde je naopak velmi nákladné dovážet benzín, naftu a další paliva pro pohon generátoru.

Lucie KŘÍŽKOVÁ, redaktorka
V českých podmínkách bude ekonomicky efektivní až další generace elektrárny, která bude mít vyšší výkon, 120 kw. Uplatnit by se pak mohla nejen na Obecních úřadech, ale i u malých zemědělců nebo v hotelích. Lucie Křížková, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1